Vrijdagmiddag heeft wethouder Annelies de Jonge de hoofdprijs (een schoolreis) aan de dolblije leerlingen van groep 7 uitgereikt. Foto: Yke Ruessink

Vrijdagmiddag heeft wethouder Annelies de Jonge de hoofdprijs (een schoolreis) aan de dolblije leerlingen van groep 7 uitgereikt. Foto: Yke Ruessink

Basisschool De Parel wint Textiel Race

Algemeen

ZUTPHEN - Afgelopen vier weken deden tien basisscholen uit Brummen, Doesburg, Rheden en Zutphen mee aan de Textiel Race. De leerlingen zamelden zoveel mogelijk oud textiel in en repareerden zelf kleding. Na een spannende nek-aan-nekrace heeft groep 7 van Basisschool De Parel uit Zutphen de Textiel Race gewonnen. De leerlingen haalden maar liefst 2.398 kilo kleding en ander textiel op. 

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen en knuffels. Ze leren tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid en in een afvalverbrandingsinstallatie verbrand. Hierdoor kan het textiel niet hergebruikt of gerecycled worden.

Repareren en inzamelen
De wedstrijd kon rekenen op veel enthousiasme van leerlingen, leerkrachten, familieleden en buurtbewoners. Van 7 juni tot 1 juli zamelden de deelnemende leerlingen samen 13.803 kilo oud textiel in. Inwoners uit Brummen, Doesburg, Rheden en Zutphen konden online aangeven dat ze nog oud textiel over hadden, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 172 reparaties uitgevoerd.

Dolblij
Groep 7 van basisschool De Parel uit Zutphen werd met 2.398 kilo ingezameld textiel de winnaar van de Textiel Race. De kinderen deden afgelopen weken enorm hun best: ze maakten de hele buurt enthousiast en haalden enorm veel kleding op. Wethouder Annelies de Jonge overhandigde de dolblije leerlingen hun prijs: een schoolreis naar De Museumfabriek in Enschede.

De Textiel Race is een samenwerking tussen gemeente Brummen, gemeente Doesburg, gemeente Rheden, gemeente Zutphen, Circulus-Berkel, Leger des Heils Reshare en 2Switch. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant