De organisatie van Anoroc. Van links naar rechts: Jill Zoe van der Toorn,  Luka Leer, Vincent Draaijer, Mike Lin, Joes Rietman, Anaís Rietman, Jasmijn Apte. Foto: Anaís Rietman

De organisatie van Anoroc. Van links naar rechts: Jill Zoe van der Toorn,  Luka Leer, Vincent Draaijer, Mike Lin, Joes Rietman, Anaís Rietman, Jasmijn Apte. Foto: Anaís Rietman

Een weekend lang Zutphens jongerenfestival Anoroc

Algemeen

Zutphense jongeren: ‘Na anderhalf jaar kunnen we eindelijk weer los’

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Van Bubbelbal tot BBQ: jongeren zetten corona op zijn kop tijdens het jongerenfestival Anoroc. Lees je het woord andersom, dan begrijp je waarom.

Het is de hoogste tijd om los te gaan, vinden Anaís Rietman (19) en Vincent Draaijer (27) van de organisatie van Anoroc. “Jongeren zijn door een zware periode gegaan. Na anderhalf jaar waarin bijna niets kon hebben jongeren behoefte aan ontlading,” volgens Vincent. “We willen iets leuks doen. Weer eens lekker los,” zegt Anaís.

Op 10 en 11 juli vinden op acht locaties in Zutphen, waaronder Beach Center/KVZ sportvelden, Walhallab, Wijkcentrum Waterkracht en het Vogelpark, doorlopend activiteiten speciaal voor jongeren. Vincent: “We zetten twee dagen lang corona op zijn kop. En, niet onbelangrijk, alles is gratis!” De activiteiten bieden aan elk wat wils: bubbelvoetbal, muzikale optredens, workshops, beachvolleybal, speurtocht speeddaten, levend tafelvoetbal, barbecue en kampvuur en nog veel meer. Met het programma ‘Jeugd aan Zet’ gaf de gemeente Zutphen de aanzet tot de feestvreugde. Organisatie en uitvoering zijn volledig in handen van de jongeren zelf, daarbij gefaciliteerd en ondersteund door Walhallab Nederland en Stichting Lokaal.

Glunderend zitten beide Anaís en Vincent in de woonkamer van het Walhallab. Het tikkie trots dat van hun gezichten straalt oprecht. “In totaal zijn we met tien uitvoerders en het is voor het eerst dat we zo’n groot project organiseren,” zegt Anaïs. “Ik durf eigenlijk geen getal te noemen, maar ik denk dat meer dan vijftig jongeren hieraan meewerken.”

Jongeren die meedoen in de organisatie kunnen hun uren toevoegen aan hun ‘maatschappelijke diensttijd’ (MDT), een project van het ministerie van VWS, waarbij jongeren zich inzetten voor een maatschappelijk doel en daarmee werken aan de ontwikkeling van hun eigen talenten. Hiervoor krijgen ze een erkend MDT-certificaat van de overheid. “Tegelijkertijd is dit voor ons een leerproces en dat maakt het heel aantrekkelijk om te doen,” zegt Vincent.

De ervaring die ze opdoen is nu al enorm, vinden ze. “Het is leerzaam om verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen en samen iets neer te zetten,” zegt Vincent. “Het belang voelen je in te zetten voor je eigen doelgroep, je eigen directe omgeving iets toe te voegen, je eigen wereld beter maken is vet.”

Ze voelen zich enorm gesteund door de organisaties die meehelpen en hun faciliteren. “Ze zeggen tegen ons: wij willen dat jullie dit doen, dat is toch vet?” De hulp en ondersteuning die ze krijgen ervaren ze ook als erkenning van wie ze zijn. Vincent: “Jongeren kijken en denken anders dan volwassenen, hebben een andere blik, een frisse blik en hebben de potentie om dingen te veranderen.” “Jongeren hebben echt iets toe te voegen, maar daar moeten ze wel de kans voor krijgen,” zegt Anaís. Vincent: “Door corona is de bewegingsvrijheid van jongeren ingeperkt en jongeren zijn nou eenmaal beweeglijk en moeten zich kunnen uiten. Als er geen ruimte is voor expressie dan krijg je depressie.”

Anaís, beaamt dit. “Nu er weer meer vrijheid is, ervaar ik pas hoe sterk we ingeperkt waren.” Ze ziet het aan de gemoedstoestand van jongeren om zich heen. “Die is zoveel verbeterd en dat is zo positief!” Zelf is ze door corona alles om zich heen meer gaan waarderen. “Ik ben blij dat ik gezond ben en ik heb geleerd dat de vrijheid die we hebben niet vanzelfsprekend is.”

Anoroc Festival, zaterdag 10 en zondag 11 juli van 13.00 uur tot 20.00 uur, op acht verschillende locaties in Zutphen. Kijk voor meer informatie op: www.anoroczutphen.nl.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant