Vrijwilligers en bezoekers van De Uitwijk. Foto: Hannah Sophia
Vrijwilligers en bezoekers van De Uitwijk. Foto: Hannah Sophia

Buurthuizen Perspectief Zutphen zijn weer open

Algemeen

ZUTPHEN - Met de versoepelingen van zaterdag 26 juni gaan de buurthuizen van Perspectief Zutphen weer volledig open. Iedereen die wil langskomen voor een praatje of om zijn verhaal kwijt te kunnen, is van harte welkom. Ze kunnen weer aanschuiven bij de lunch- of eetcafés. Schaken, kaarten of knutselen. Een kerkdienst bezoeken, zingen in een koor en Nederlands leren. “Het is zo waardevol dat er weer veel meer mogelijkheden zijn voor ontmoeting en activiteiten voor en door bewoners”, vertelt directeur-bestuurder Jorinde Klungers verheugd. “Zolang we anderhalve meter afstand houden kan er weer veel.”

Een van die buurthuizen is De Uitwijk, centraal gelegen in de Zuidwijken, tussen basisschool De Achtsprong en winkelcentrum De Brink. Jaarlijks nemen hier ongeveer 20.000 bezoekers, van jong tot oud deel aan de talloze activiteiten: het weekprogramma telt wel zes A4’s. Vrijwel altijd staat de deur uitnodigend open. Iedereen is welkom, kan hier zijn ei kwijt en met anderen meedoen aan activiteiten. Want dat is waar het hier om draait, zegt sociaal beheerder Greet Zweers: “Wij willen mensen met elkaar verbinden, zodat de sociale basis versterkt. Iedereen doet ertoe.”

Dankzij de inzet van een tiental vrijwilligers is er dagelijks bemensing en hulp aanwezig. Belangrijk vindt Zweers de dagelijkse inloop: van half negen tot het einde van middag kan iedereen binnenwippen voor een kop koffie. Mensen die een hulpvraag hebben over bijvoorbeeld financiën, wonen of scheiden, kunnen antwoord krijgen van een sociaal werker. “Er komen ook veel mensen binnen die zélf iets willen betekenen voor anderen. We ondersteunen deze buurtinitiatieven en er is zeker plek voor nog meer. Er is niets mooier dan bewoners die iets voor bewoners willen organiseren.” Er geldt wel een voorwaarde: de initiatieven moeten ook toegankelijk zijn om anderen te laten aansluiten. “Het sociale en verbinden van mensen staan bij ons bovenaan.”

Iemand die enthousiast activiteiten organiseert is vrijwilliger Diana. Ze draait ‘bardiensten’ in de avonduren, verzorgt de gasten graag ‘met lekkere dingetjes’ op bijzondere momenten en doet mee aan een creatieve club en het zangkoor. Als lid van de activiteitencommissie is ze betrokken bij de organisatie van diverse projecten als een bingo of een optreden. “Er komt bijvoorbeeld weer een fiets-scoot-vierdaagse”, kondigt ze aan. Ze ziet De Uitwijk als een goed middel in de strijd tegen eenzaamheid. “Je kunt hier altijd terecht; we luisteren en willen allemaal helpen, iets betekenen voor een ander.” Ook de bezoekers voelen dat; het komt dikwijls voor dat mensen elkaar financiële tips geven of kleding en schoenen voor elkaar meenemen.

Huiskamergevoel
De laatste tijd is er meer aandacht gekomen voor de jeugd, die het door de coronabeperkingen ook moeilijk kreeg. Sociaal werkers en jongerenstraatcoaches begeleiden inloopavonden op woensdag en donderdag, de jeugd kan binnen chillen, film kijken en er worden LAN-party’s gehouden. “We willen ze echt een huiskamergevoel geven en er komen mooie verbindingen uit voort. De jeugd mag bijvoorbeeld het buurtinitiatief ‘Tunnelkunst’ ondersteunen, kunst in de tunnel naar Bronsbergen.”

Nu het beter weer is, komt er ook meer levendigheid op het terras. Zweers verwacht dat er dan nog meer mensen naar De Uitwijk komen. “Het volgende project is samen de tuin en het terras aanpakken. Hiervoor nodigen we actieve buurtbewoners uit om te helpen, mooi om op deze manier de sociale basis te versterken.”

Kijk voor het buurthuis in je eigen omgeving en de activiteiten op www.perspectiefzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant