’t Spul(t) leidt over de fanwalk het Oranjelegioen naar de Ferenc Puskás Aréna in Boedapest. Pal in het midden, blazend op zijn trompet, woordvoerder Rik Verschure. Eigen foto

’t Spul(t) leidt over de fanwalk het Oranjelegioen naar de Ferenc Puskás Aréna in Boedapest. Pal in het midden, blazend op zijn trompet, woordvoerder Rik Verschure. Eigen foto         

Voor ’t Spul(t) zit na verloren EK-interland seizoen er al weer op

Algemeen

Na daverend feest kwam de kater 

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Ja, er was sprake van een grafstemming. “Dat kon je in die shot van ons op tv ook wel zien”, zegt Rik Verschure, trompettist en woordvoerder van het Zutphense dweilorkest ’t Spul(t), dat afgelopen zondag op de tribune bij het voetbalduel tussen Nederland en Tsjechië de sfeer tot een hoogtepunt wist te brengen. “Wat was het een feest! Tot die rode kaart voor De Ligt en de tegengoals daarna.”

Verschure klinkt een beetje schor, als hij tijdens een rustpauze op de weg terug uit Boedapest terugblikt. “Twee geweldige dagen. Na anderhalf jaar kon en mocht het allemaal weer. Het begon al op zaterdag. In een café, vol met Nederlanders, waar het feest niet op kon. Dan zondagmiddag. Eerst in de propvolle fanzone waar iedereen op de klanken van onder meer de dj’s Mental Theo en Charlie Lownoise zich kostelijk vermaakte. Vervolgens met tienduizend Oranjesupporters in optocht over de fanwalk naar het stadion en wij ons muzikaal verre van onbetuigd lieten. De supporters vonden het fantastisch. Aan het feest leek in het stadion geen eind te komen. Het dak ging eraf. Totdat het op het veld met onze helden faliekant mis ging…”

Het Oranjelegioen verliet de Ferenc Puskás Aréna met stille trom. Maar naast vaak niet malse kritiek, op spelers en coach, klonken er ook complimenten: voor de Zutphense dweilband. Ondanks de kater had Verschure samen met zijn vijf medemuzikanten, waarvan één op de reservebank, het feest voor geen goud willen missen. “Benaderd door de KNVB waarmee wij sinds het EK vrouwenvoetbal dat vier jaar geleden in Nederland plaatsvond een hechte band hebben”, licht hij wellicht ten overvloede toe. “Bij interlandwedstrijden van de Oranjeteams zijn wij op de tribune muzikaal de officiële KNVB-partner. Ons orkest hoeft maar één concessie te doen. We blazen en trommelen niet in het eigen orkesttenue, maar in het oranje. Maar dat is uiteraard geen enkel probleem.”

Voor ’t Spul(t) zit de georkestreerde oproep tot “aanvalluuuuh” er tot na de zomervakantie op. “Dat zou sowieso het geval zijn geweest”, vermoedt Rik Verschure. “In Bakoe, waar Nederland zo graag de kwartfinale tegen Denemarken had willen afwerken, geldt tien dagen quarantaineplicht. Net als bij de semifinale en eindstrijd in Londen. Vooralsnog althans, maar daar hoeven we ons hoofd nu niet meer over te buigen. Voor Oranje is het dit EK einde verhaal. Hartstikke jammer, maar het is niet anders. Het leven gaat door. Na de zomer volgen er weer nieuwe wedstrijden waarbij wij ons partijtje mee zullen blazen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant