Afbeelding

Het huren van zonnepanelen: minder aantrekkelijk dan we dachten

Partnerbijdrage

Een recente analyse wijst uit dat huurders van zonnepanelen pas na 10 jaar beginnen met besparen, een onthulling die vragen oproept over het huren van zonne-energiesystemen.

Naar aanleiding van Kamervragen van D66 en een televisie-uitzending, is er een onderzoek gedaan naar de financiële impact van het huren versus kopen van zonnepanelen. De bevindingen zijn opmerkelijk: huurders die na tien jaar besluiten de panelen te verwijderen, lijden een verlies van meer dan 1500 euro. Indien men ervoor kiest om de panelen na tien jaar aan te schaffen (= over te kopen), begint de besparing pas in het veertiende jaar.

De aanvankelijke aantrekkelijkheid van het huren van zonnepanelen, ondersteund door de salderingsregeling, is aan het veranderen. Huurders betalen een vast maandelijks bedrag dat aanvankelijk lager is dan de besparing op energiekosten. Echter, met het aflopen van de salderingsregeling, zullen de kosten van het huren in de eerste tien jaar hoger zijn dan de gerealiseerde besparing. Een positief saldo wordt pas verwacht rond 2037.

Alternatief: lening

Kopen met een Duurzaamheidslening als alternatief biedt directe besparingen vanaf dag één. Er zijn diverse financieringsopties beschikbaar, zoals de SVn Duurzaamheidslening, die in veel gemeenten beschikbaar is tegen een rente van slechts 1,6%. Met een gemiddelde kostprijs van 6300 euro voor tien panelen, kan een consument in twintig jaar ongeveer 6500 euro besparen op energiekosten. Huurders realiseren daarentegen slechts de helft van deze besparing.

Daarnaast wordt er gewezen op het feit dat verhuurders vaak angst zaaien door te benadrukken dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over onderhoud en verzekering. Echter, onderhoud aan zonnepanelen is minimaal en de panelen vallen doorgaans onder de opstalverzekering.

Woningwaardestijging

Een ander belangrijk aspect is de meerwaarde van zonnepanelen bij de verkoop van een woning. Gekochte panelen kunnen de vraagprijs van een woning verhogen. Bij gehuurde panelen kan het huurcontract echter een struikelblok vormen voor potentiële kopers. Als de koper het huurcontract niet wil overnemen, kan dit leiden tot een aanzienlijke financiële last voor de verkoper.

Dit artikel wordt u aangeboden door zonneplan.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld