Foto door Ryutaro Tsukata: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/therapeut-prikken-huid-met-naalden-tijdens-de-behandelingsprocedure-5473184/

Foto door Ryutaro Tsukata: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/therapeut-prikken-huid-met-naalden-tijdens-de-behandelingsprocedure-5473184/

Fysiotherapie en dry needling: Een revolutionaire behandeling voor spierklachten

Partnerbijdrage

Fysiotherapie is een cruciale behandelingsvorm die wordt ingezet bij het herstel van verschillende aandoeningen en blessures. Deze therapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, het verlichten van pijn, het bevorderen van het herstel en het vergroten van de algehele functionaliteit van het lichaam.

Dry needling is een innovatieve behandelingstechniek binnen de fysiotherapie die steeds meer populair wordt. In tegenstelling tot acupunctuur, maakt dry needling gebruik van dezelfde dunne naalden, maar met een andere focus. Bij dry needling worden specifieke triggerpoints in de spieren aangeprikt, met als doel om pijn te verlichten en spierspanning te verminderen.

Het is niet hetzelfde als acupunctuur

Deze behandelingsmethode richt zich niet op de energiestroom zoals bij acupunctuur, maar op het loslaten van knopen of verklevingen in de spieren. Dry needling is daarom vooral effectief bij spierklachten, zoals stijve spieren, spierkrampen, triggerpoints en chronische pijn.

Dry needling is een innovatieve en effectieve techniek binnen de fysiotherapie die spierklachten en pijn verlicht. Met behulp van dunne naalden worden specifieke triggerpoints aangeprikt, wat leidt tot pijnvermindering, ontspanning van strakke spieren en verbeterde functionaliteit. Het is geschikt voor allerlei aandoeningen, van blessures tijdens een voetbalwedstrijd, tot ongemak in de nek van het vele zitten achter een computer.

Werkingsmechanisme van dry needling

Dry needling werkt op verschillende manieren om spierklachten en pijn te verlichten. Ten eerste worden de dunne naalden in specifieke triggerpoints gestoken, wat een reflex veroorzaakt in het zenuwstelsel. Dit stimuleert de afgifte van natuurlijke pijnstillers, zoals endorfine, waardoor de pijn direct wordt verminderd.

Daarnaast helpt dry needling bij het ontspannen van strakke spieren door de mechanische stimulatie van de naald. Dit leidt tot een toename van de doorbloeding naar het gebied, wat op zijn beurt helpt bij het vrijmaken van schadelijke afvalstoffen en het bevorderen van genezing.

Bovendien kan dry needling de communicatie tussen spieren en zenuwen verbeteren, waardoor het lichaam in staat is om efficiënter te bewegen en de algehele functionaliteit te verbeteren.

Geschiedenis van dry needling

De oorsprong van dry needling kan worden teruggevoerd naar de jaren 1940, toen dr. Janet Travell, een Amerikaanse arts, deze techniek introduceerde als onderdeel van haar fysio behandelingen van myofasciale pijn. Sindsdien heeft dry needling zich wereldwijd verspreid en heeft het een belangrijke rol gespeeld bij het verlichten van spierspanning en pijn.

In de afgelopen decennia hebben wetenschappelijke onderzoeken onomstotelijk de effectiviteit van dry needling aangetoond. Daarom wordt deze behandelingstechniek nu steeds vaker gebruikt in de traditionele fysiotherapiepraktijk.

Indicaties en toepassingen

Dry needling kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen en klachten, waaronder:

  • Spierpijn en spierspanning
  • Triggerpoints
  • Hoofdpijn en migraine
  • Nek- en rugklachten
  • Tenniselleboog en golfarm
  • Frozen shoulder
  • Carpaal tunnelsyndroom
  • Fibromyalgie
  • Sportblessures

Het is belangrijk op te merken dat dry needling altijd moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde fysiotherapeut met expertise op dit gebied. Een goede voorbereiding en het stellen van de juiste diagnose zijn essentieel om de behandeling zo effectief mogelijk te maken.

Voordelen en effectiviteit

Dry needling biedt talrijke voordelen voor patiënten die kampen met spierklachten of pijn. Ten eerste is het een relatief snelle en eenvoudige behandeling die vaak direct verlichting biedt. Het heeft weinig bijwerkingen en kan goed worden gecombineerd met andere vormen van therapie.

Bovendien is dry needling zeer effectief gebleken bij het verminderen van spierklachten en het bevorderen van herstel. Veel patiënten ervaren na slechts enkele sessies al aanzienlijke verbeteringen, zoals een betere mobiliteit en minder pijn.

Overwegingen en veiligheid 

Hoewel dry needling over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele overwegingen waar patiënten rekening mee moeten houden. Ten eerste kan de behandeling enigszins ongemakkelijk voelen, vooral wanneer triggerpoints worden aangeprikt. Dit ongemak is echter van korte duur en wordt vaak gevolgd door directe verlichting.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat dry needling bij sommige patiënten tijdelijke blauwe plekken of lichte bloedingen kan veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn meestal onschadelijk en verdwijnen binnen enkele dagen.

‘Dit artikel wordt u aangeboden odido.nl. het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld