Samen met bewoners, familie en vrijwilligers werd het 40-jarig bestaan gevierd. Foto: kimdejongphotography

Samen met bewoners, familie en vrijwilligers werd het 40-jarig bestaan gevierd. Foto: kimdejongphotography

Humanitas locatie Warnsveld viert 40-jarig bestaan

Zorg

WARNSVELD - Wooncentrum Humanitas DMH Het Horseler in Warnsveld vierde afgelopen zaterdag 14 oktober samen met bewoners, familie en vrijwilligers hun 40-jarig bestaan. 

Dit jaar bestaat de humanistische gehandicaptenzorgorganisatie Humanitas DMH 40 jaar. In oktober 1983 openden de eerste twee huizen van Humanitas DMH verspreid over het land in Warnsveld en in Amersfoort. De locaties hadden toen al een specifiek en eigen karakter. Met trots vieren medewerkers, bewoners, familie en vrijwillgers in Warnsveld dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking al 40 jaar een plek in het hart van de samenleving vinden bij Humanitas DMH. Drie cliënten Rudy, Rudolf en Ben wonen al vanaf het begin in Warnsveld. Zij werden afgelopen zaterdag extra in het zonnetje gezet. Alle bewoners ontvangen als herinnering aan het jubileumfeest een mooie foto van henzelf met de vermelding Humanitas DMH 40 jaar. 

Op 1 oktober 1983 opende Humanitas DMH in Warnsveld de woonlocatie - toen nog aan de Kloetschup - voor 18 bewoners. Bij de start was er maar één regel: niet roken op de kamers. Verder werden regels gezamenlijk opgesteld of kozen bewoners zelf. Iedereen had een eigen zit-slaapkamer. Met 12 m2 niet heel groot, maar in die begintijd wel bijzonder dat je naast de gemeenschappelijke ruimtes zoals sanitair, keuken en woonkamer ook een privéruimte had. Er werd veel samen gedaan: eten, koffiedrinken en tv kijken. In de weekenden werden er lekkere koeken voor bij de koffie en hapjes voor ‘s avonds bij een glaasje fris besteld.
In de jaren 90 ontstond het besef dat mensen met een beperking ook recht hebben op een eigen volwaardige woonruimte. De bouw van een prachtig nieuw pand op Het Horseler werd een feit. Medewerker Margot Melching ging regelmatig met bewoners kijken naar de vorderingen van de bouw. Zij konden tijdens de bouw ook al bepaalde dingen kiezen. In 2000 namen de bewoners hun intrek in hun eigen nieuwe appartementen. Hiermee veranderde ook de zorg. Cliënten werden gezien als individu en de begeleiding werd steeds individueler gericht. Margot Melching: ‘’Als ik terugkijk op de beginjaren, kun je nu veel meer op de ontwikkeling van één persoon begeleiden. Het belangrijkste is dat cliënten zoveel mogelijk eigen regie hebben over hun wensen.’’
De laatste jaren werd de behoefte van een aantal bewoners aan anderen om hen heen belangrijker. De ontmoetingsruimte werd een plek waar je op elk moment van de dag binnen kan lopen en waar meestal ook een begeleider te vinden is. Naast individuele activiteiten worden er ook groepsgerichte activiteiten georganiseerd. Manager Sylvia Meijer-Dekkers: ‘’Wat wooncentrum Warnsveld zo bijzonder maakt? Dat de bewoners een bonte verzameling zijn van zeer verschillende cliënten in persoon, leeftijd en zorgvraag. Het is heel afwisselend en nooit saai. En het stelt ons ook voor uitdagingen zowel in het begeleiden als in het samen leven.’’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld