Patiënt krijgt immunotherapie infuus van gespecialiseerd oncologieverpleegkundige in de wijklocatie van Vérian. Foto: Vérian

Patiënt krijgt immunotherapie infuus van gespecialiseerd oncologieverpleegkundige in de wijklocatie van Vérian. Foto: Vérian

Uitbreiding immunotherapie in wijklocaties Vérian en Sensire voor patiënten Gelre ziekenhuizen

Zorg

ZUTPHEN/APELDOORN - Sinds mei 2022 kunnen patiënten van Gelre ziekenhuizen met bepaalde typen longkanker hun immunotherapie behandeling die gestart is in Gelre ziekenhuizen, voortzetten in de wijklocaties van Vérian en Sensire. Vanaf september 2023 is dit nu ook mogelijk voor patiënten met bepaalde andere typen kanker die door de internist-oncoloog of hematoloog worden behandeld.

Immunotherapie is een behandeling die erop gericht is het eigen afweersysteem te activeren om kankercellen aan te kunnen vallen. De behandelend arts bespreekt altijd met de patiënt of en wanneer immunotherapie passend is in het totale behandeltraject.

De immunotherapie behandeling bestaat uit een kortdurend infuus dat om de paar weken in het ziekenhuis gegeven wordt gedurende 1 of 2 jaar. De kans op acute bijwerkingen tijdens de toediening is de reden dat patiënten de eerste 3 maanden de behandelingen altijd in het ziekenhuis op de dagbehandeling Oncologie krijgen. Na deze 3 maanden wordt met een CT scan gekeken of de immunotherapie zijn werking doet. Is dit het geval, dan krijgt de patiënt vanaf de volgende kuur de immunotherapie op de wijklocatie van Vérian in de regio Apeldoorn of Sensire in de regio Zutphen. “Wij zijn als gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen van Vérian en Sensire opgeleid door de oncologieverpleegkundigen van Gelre ziekenhuizen om het immunotherapie infuus toe te dienen. Treden er acute bijwerkingen op, dan weten we precies wat te doen en wanneer we contact moeten opnemen met de behandelend arts of gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Gelre ziekenhuizen”, vertelt Leonie Semmekrot, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Sensire.

Het gaat hierbij om middelen die veilig buiten het ziekenhuis toegediend kunnen worden. De bereiding van deze middelen vindt plaats vanuit de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen en wordt met een geconditioneerd transport naar de wijklocaties gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld