Janneke Herink (l), zelfstandig overgangsconsulent en Anneloes Smits, huisarts en gespecialiseerd in uro-gyneacologie. Foto: PR
Janneke Herink (l), zelfstandig overgangsconsulent en Anneloes Smits, huisarts en gespecialiseerd in uro-gyneacologie. Foto: PR

Zorg voor de overgang in de regio

Zorg

LOCHEM/EEFDE - Sinds begin dit jaar draait zelfstandig overgangsconsulent Janneke Herink spreekuur in de huisartsenpraktijken in Lochem en Eefde. Huisartsen uit de regio kunnen vrouwen met overgangsklachten naar haar verwijzen. Door deze samenwerking kunnen vrouwen eerder en dichterbij huis voorlichting en behandeling ontvangen.

Het initiatief voor de samenwerking is genomen door Anneloes Smits, huisarts in Eefde samen met Anne Roelofsen, huisarts te Lochem vanuit ZorgSamen. HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland (HOOG) regio Zutphen heeft het initiatief overgenomen. Samen met de initiatiefnemers en FEMM vrouwenzorg is het project ‘Zorg voor de overgang’ gestart dat loopt tot eind van het jaar.

Het initiatief geldt voor de gemeenten Zutphen, Lochem, Voorst, Brummen, Bronckhorst en Berkelland. Vrouwen die mogelijk klachten ervaren kunnen contact opnemen met de huisartsenpraktijk. De doktersassistent bespreekt dan de mogelijkheden met de patiënt. De kosten voor de zelfstandig overgangsconsulent vallen vaak onder de aanvullende verzekering of worden door de werkgever vergoed.

Overgangsklachten
Veel vrouwen herkennen klachten als opvliegers, nachtelijk zweten en menstruatieklachten als symptomen van de overgang. Naast deze klachten moet je ook denken aan: geheugen en concentratieproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeidheid, stemmingsklachten die te maken kunnen hebben met de overgang. De overgang heeft ook consequenties op de lange termijn zoals een toename van het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose. Veel vrouwen zijn daar niet van op de hoogte en zoeken geen hulp.

Overgangsconsulent
Overgangsconsulent Janneke Herink is opgeleid als verloskundige en besloot zich verder te bekwamen als overgangsconsulent. Met een Hbo-diploma op zak en als lid van de beroepsvereniging van overgangsconsulenten VVOC levert zij deskundige zorg aan vrouwen. Janneke Herink kijkt uit naar de samenwerking: “Ik vind het belangrijk dat mensen overgangsklachten serieus nemen en vrouwen informeren over deze klachten. Het gaat er om dat ze weten wat ze zelf kunnen doen om klachten te voorkomen en hoe ze beter met hun klachten om kunnen gaan. Graag wil ik samen met de huisartsen zorgen dat vrouwen de juiste medische zorg ontvangen en als dat kan dicht bij huis”.

De huisarts ont-zorgt
Door inzet van de overgangsconsulent kan de huisarts worden ont-zorgt. De overgangsconsulent werkt daarbij nauw samen met de Anneloes Smits gespecialiseerd huisarts Uro-gynaecologie. Anneloes vertelt: “De overgang is een natuurlijke fase waar veel vrouwen weinig last van hebben, een derde van de vrouwen hebben echter wel hinderlijke klachten en modderen vaak wat aan. Goede voorlichting en advies en ook tijdelijke behandeling met hormonen is van deze tijd. Nederland loopt hiermee achter op andere landen. Gelukkig hebben we in onze regio een manier gevonden om vragen van vrouwen te beantwoorden en goede behandeladviezen te geven in samenwerking met de huisarts”.

Bedrijfsartsen als samenwerkingspartner
Bedrijfsartsen zien regelmatig vrouwen met overgangsklachten op hun spreekuur. De overgangsklachten kunnen, wanneer deze niet herkend worden, leiden tot verzuim. Ook zij kunnen vrouwen verwijzen naar de huisarts en of de overgangsconsulent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant