Nienke Stoop (l) en Anna van der Vlies merken dat er steeds meer erkenning komt voor holistische zorg. Foto: Meike Wesselink

Nienke Stoop (l) en Anna van der Vlies merken dat er steeds meer erkenning komt voor holistische zorg. Foto: Meike Wesselink

Steeds meer erkenning voor holistische zorg

Zorg

ZUTPHEN - Het aanbod aan alternatieve zorg, coaching en geneeskunde in Zutphen is alom vertegenwoordigd. Erkende therapeuten opereren zelfstandig maar zoeken elkaar ook op om een zo compleet mogelijk zorgpalet te kunnen bieden. Hart van Zutphen, centrum voor gezondheid en bewustzijn en Stichting De Geboortenis trekken samen op om de best mogelijke zorg te kunnen bieden bij alle facetten rondom de eerste 1000 dagen. Ook hier merken de coaches: aan passende zorg is steeds meer behoefte. De holistische werkwijze is niet alleen gericht op de vraag of de klacht alleen maar neemt het geheel als uitgangspunt. Op gelijkwaardige basis wordt samen met de zorgvrager een passende remedie gevonden, waar ook een preventieve werking van uitgaat. Voor deze werkwijze komt meer en meer erkenning.

Door Meike Wesselink

Anna van der Vlies, acupuncturist en holistisch arts Nienke Stoop zoeken elkaar als specialisten geregeld op omdat zij geloven in de kracht van complementaire zorg. Beide zijn aangesloten bij Hart van Zutphen, een collectief van onafhankelijke, erkende therapeuten dat praktijk houdt aan IJsselkade 8. In 2017 richtte Nico Vlaar het platform op om professionaliteit en kracht te bundelen. “Spijtig genoeg is Nico vorig jaar overleden”, aldus Anna “Nico is lange tijd op zoek geweest naar een vorm waarbij wij als alternatieve therapeuten samen naar voren konden treden en onze krachten konden bundelen. Ons pand aan de IJsselkade van waaruit we met tien therapeuten praktijk houden, is daar het meest zichtbare voorbeeld van. Een nalatenschap van Nico waar wij hem erg dankbaar voor zijn.”

Ook Nienke voelt zich gesterkt door de support die Nico gaf. Als holistisch arts is ze aangesloten bij platform De Geboortenis, waar professionals en zorgvragers elkaar vinden en alle mogelijke holistische zorg rond geboorte gebundeld is. “Zaterdag 11 november houdt de Geboortenis een symposium tussen 9.30 uur en 17.30 uur in het Fletcher Resort-Hotel”, aldus Nienke. 

“Om anderen te kunnen helpen moet een professional op de eerste plaats goed voor zichzelf zorgen, daarom staat empathie en zelfzorg voor de professional centraal tijdens dit symposium. Omdat we als professionals samen optrekken met De Geboortenis, kunnen we dit soort belangrijke en boeiende thema’s uitgebreid bespreken en sluiten we daarmee aan bij de doelstellingen die Gemeente Zutphen heeft geformuleerd rondom de zorg voor de jongste jeugd. Wetenschapper Tessa Roseboom houdt een boeiende lezing en er zijn tal van andere interessante sprekers. Wethouder Jasper Bloem opent het symposium. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.”

Dat ook de wetenschap en reguliere geneeskunde steeds meer bewegen richting holistische wetenschap, is een ontwikkeling die Anna en Nienke toejuichen. Nienke: “Je kunt enkel een geneesmiddel inzetten, maar dit is minder effectief dan een aanpak die ook kijkt naar andere aspecten van gezondheid zoals leefstijl, voeding en zingeving. Als je menstruatiepijn hebt, kun je een pijnstiller nemen of aan de pil gaan, maar als de oorzaak van de pijn niet behandeld wordt, dan komt deze terug. Het is belangrijk om te kijken waarvandaan de pijn komt. Dat, heel simpel uitgelegd, is wat een holistisch arts doet. Samen met de zorgvrager wordt gekeken naar het deel waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Een gezonde leefstijl, minder stress, hulp zoeken voor een relatie die niet lekker loopt, om wat voorbeelden te noemen. Zorg is maatwerk en vraagt voor ieder een andere, passende vorm. Dat vraagt luisteren en nauwkeurig afstemmen. Daartoe zijn de therapeuten van Hart van Zutphen en De Geboortenis uitstekend in staat.”

“Er is overigens niets engs aan holistische zorg”, vult Anna aan. Vragen over alternatieve geneeswijzen mogen altijd gesteld worden. De coaches en therapeuten van Hart van Zutphen en De Geboortenis zijn allemaal professioneel opgeleid, zijn erkend en kunnen antwoord geven op alle mogelijke vragen.”

Zie voor meer informatie, de websites.


www.hartvanzutphen.nl

www.degeboortenis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld