Iedere ouder en iedere baby verdient persoonlijke aandacht en een warm welkom. Foto: PR

Iedere ouder en iedere baby verdient persoonlijke aandacht en een warm welkom. Foto: PR

Symposium de Geboortenis

Zorg

ZUTPHEN - Op vrijdag 11 november 2022 houdt Stichting de Geboortenis voor de vierde keer een symposium in Zutphen. Dit keer staat het thema ‘Warm welkom in de eerste 1000 dagen - hoe empathie je wereld verandert’ centraal. Met vernieuwende en inspirerende bijdragen van embryoloog Jaap van der Wal, expert perinatale psychologie Anna Verwaal, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom en gynaecologe Marjolein Kok. Het symposium zal worden geopend door wethouder Jasper Bloem. 

Is een baring werkelijk gezond verlopen als we deze als ‘geslaagd’ zien? Als moeder en kind na de bevalling in orde zijn met een goede Apgar score, zonder fysiek letsel. Of kan het zijn dat we toch iets over het hoofd zien waardoor 1 op de 6 vrouwen spreekt van een traumatische bevalervaring? Nienke Stoop (holistisch arts), voorzitter de Geboortenis: “Het vraagt eerlijkheid, openheid, compassie en een zekere nederigheid om je met deze vragen te verbinden. Niet alleen naar de ouders, maar vooral ook naar jezelf als geboorteprofessional én naar collega’s. Want een verschil van inzicht leidt gemakkelijk tot conflict en daarbij is niemand gebaat. Hoe leren we nu empathisch te zijn binnen deze dialoog? En houden we een brede blik, waarin er ruimte is voor aanvullingen vanuit andere ervaringen en expertise gebieden? Dat begint ook bij een goede zelfzorg. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt! Empathie en zelfzorg voor de professional vormen daarom de rode draad in dit symposium.” 

Aandacht voor jezelf
In de snelheid van alledag, waarin tijd haast een vijand lijkt te zijn, vergeten zorgprofessionals onbewust vaak zichzelf. Manon Zuuring (verloskundige) kernteam de Geboortenis: “Terwijl jij het bent die samen het verschil kan maken! Interessant om zelfzorg te verbinden aan een gedeelde wens: meer ongecompliceerde bevallingen. Zo ontstaat een mooi pleidooi om in te gaan op wat goede kwalitatieve zorg nu inhoudt voor jou als ‘Eerste 1000 dagen’ zorgprofessional. En dit ook te bekijken vanuit het perspectief van (wens)ouders en kind. Want vanuit welke gedachte en ervaring doe jij je werk als zorgprofessional? Hoe verhoudt het menszijn zich met jouw professionaliteit? Mag je echt jezelf zijn? Voel je je gewaardeerd om wie je bent? Begrip, erkenning en authenticiteit dragen bij aan begrip van onszelf, de ander en de fysiologie vanaf het prille begin van nieuw leven. Empathie vormt hierbij de sleutel tot echte verbinding!’’

Samen het verschil maken
Het belooft op 11 november een dag te worden vol inspirerende sprekers, workshops en fijne ontmoetingen. Zo gaat Anna Verwaal in op de invloed van persoonlijke geboorteverhalen op de keuze om in de zorg te gaan werken, vertelt Jaap van der Wal over sympathie en antipathie in de embryologische ontwikkeling én het empathische ‘midden’ dat ons mens maakt. Tessa Roseboom zoomt in op ‘gelijk goed beginnen’ in de eerste 1000 dagen. Naast lezingen is er in het middagprogramma ruimte voor verdieping: diverse workshops waarin de professional zorg voor zichzelf kan ervaren. En een forumgesprek met de sprekers, enkele ouders en de deelnemers over een empathisch zorgmodel waarin zorg voor de zorgprofessional ook ruimte krijgt.
Meld je aan via de website van de Geboortenis of lees meer over het programma en de sprekers op de pagina over het symposium ‘Warm welkom in de eerste 1000 dagen, hoe empathie je wereld verandert’. Accreditatie is verleend door de KNOV, NVOG, KCKZ, V&VN, NBvD en AVIG.

Over Stichting de Geboortenis
Stichting de Geboortenis (Zutphen) zet zich sinds 2012 in voor een warm welkom in de eerste 1000 dagen. Ieder mens is uniek, iedere ouder en iedere baby verdient persoonlijke aandacht en een warm welkom gedurende kinderwens, zwangerschap, geboorte en de periode daarna. Met verspreiding van kennis over een warm welkom en een gezonde start in de eerste 1000 dagen draagt de Geboortenis bij aan een duurzame, gezonde samenleving. Ondersteuning van het welzijn en de gezondheid van iedere ‘eerste 1000 dagen’ zorgprofessional speelt hierin een sleutelrol. Want elke professional die bij dit proces betrokken is is gebaat bij waardering, steun en inspirerende bijscholingen. Met oog voor lichaam en geest.

Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid. Foto: PR
Anna Verwaal, expert perinatale psychologie. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant