Coördinator Kathy de Vries en zorgvrijwilligers Ria Schipper en Tonny Savelberg-Daamen voor het Hospice Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Coördinator Kathy de Vries en zorgvrijwilligers Ria Schipper en Tonny Savelberg-Daamen voor het Hospice Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Hospice bezorgt gasten in huiskamersfeer al 25 jaar een zo prettig mogelijke laatste levensfase

Zorg

ZUTPHEN - “Een bijna als thuis huis.” Zo noemde Anneke Dorhout Mees (1925-2017) het door haar in 1997 opgerichte hospice in Brummen. Tien jaar later verhuisde het hospice naar Zutphen. Hier fungeert de oude hervormde kerk aan de Thorbeckesingel sindsdien als ‘huiskamer’ voor terminaal zieke mensen. Het 25-jarige bestaan wordt op woensdag 5 oktober gevierd met een symposium in de Hanzehof.

Door Rudi Hofman

Er te allen tijde zijn en klaarstaan voor de gasten. Een huis waar de kleine dingen het verschil kunnen maken voor mensen die in de laatste levensfase terecht zijn gekomen. Dat is het gemeenschappelijke doel van de 55 zorgvrijwilligers die momenteel betrokken zijn bij het Hospice Zutphen. “Ja, we noemen de bewoners bewust gasten en niet patiënten”, benadrukt Ria Schipper.

Ria (71) woont sinds anderhalf jaar in Zutphen en is sinds de zomer van 2021 zorgvrijwilliger in het hospice. “Hiervoor heb ik al wel drie jaar als zorgvrijwilliger in een hospice in Harderwijk gewerkt.” Voor dit jubileumverhaal schuiven ook Tonny Savelberg-Daamen uit Eerbeek en Kathy de Vries uit Barchem aan. Tonny (70) zet zich al 22 jaar als zorgvrijwilliger in voor het hospice, terwijl Kathy (58) sinds bijna zeven jaar de (betaalde) functie van coördinator bekleedt.

Dragende krachten
Het zijn de zorgvrijwilligers die volgens Kathy het Hospice Zutphen dragen. Zij staan aan het bed, verzorgen de gasten, zijn hun aanspreekpunt en luisterend oor en verrichten alle voorkomende huishoudelijke taken. 

Daarnaast is 24 uur per dag een verpleegkundige van Acare Thuiszorg in het hospice aanwezig. Deze zorgt voor verpleegtechnische ondersteuning. ‘s Nachts heeft ook altijd een zorgvrijwilliger slaapdienst, die waar nodig kan bijspringen. 

Zorgvrijwilligers volgen eerst een interne opleiding van vier maanden voordat zij zelfstandig aan de slag gaan. Naast deze grootste vrijwilligersgroep - een aantal nieuwkomers is in aantocht - zijn er nog zo’n veertig vrijwilligers die heel andere taken vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestuurswerk, administratie en tuinonderhoud. 

Roparun
Bij Stichting Vrienden van het Hospice Zutphen zijn nog eens vijf vrijwilligers betrokken. Zij zorgen er met uiteenlopende acties voor dat het hospice over extra gelden kan beschikken of materialen kan aanschaffen. Het hospice is heel blij met de Roparun, die onder meer een mobiele beddouche en een koppelbed heeft geschonken. Dit bed maakt het mogelijk dat de partner naast zijn of haar geliefde kan slapen.

Hospice Zutphen beschikt over vijf kamers met elk een eigen badkamer. Iedereen met een voorspelde levensduur tot ongeveer drie maanden is er welkom. De gemiddelde verblijfsduur van een gast varieert van enkele uren of dagen tot soms wel drie maanden. Af en toe komt het voor dat iemand zodanig opbloeit dat hij of zij wordt overgeplaatst.
Kathy noemt als opvallend voorbeeld een vrouw van 99 jaar die na een periode in het hospice zo opknapte, dat zij naar een verpleeghuis kon en inmiddels 103 jaar is geworden.

Aanschuiven
Behalve voor de gasten zetten de zorgvrijwilligers zich ook vol overgave in voor familieleden en naasten die op bezoek komen. Voor hen staat altijd koffie en soep klaar en wie ’s avonds wil mee-eten, die kan aanschuiven in de keuken. Er is ook een logeerkamer en in elke gastenkamer staan bedbanken.

De keuken is, zo zegt Kathy, dé plek waar het gebeurt. Daar worden mooie gesprekken gevoerd en ook wordt hier veel gelachen en gehuild. “In het hospice wordt gelééfd. Mensen denken soms dat hier een en al zwaarmoedigheid heerst, maar het tegendeel is waar. Bovendien doen we het vooral samen, iedereen voegt iets van kwaliteit toe en vult elkaar aan. Dat wordt hier gevoeld.”

Nadat een gast is overleden, bezoeken twee zorgvrijwilligers van het hospice de uitvaart als dit op prijs wordt gesteld. Zes tot acht weken na een overlijden volgt een evaluatiegesprek met de naasten en twee keer per jaar houdt Hospice Zutphen een herdenkingsdienst. Dat helpt bij de verwerking van het verlies. 

Voor iedereen
Meer mensen uit andere culturen en van verschillende gezindten bij Hospice Zutphen betrekken, is een wens die nadrukkelijk leeft binnen Stichting Hospice Zutphen en onder de vrijwilligers. Vandaar ook dat het symposium op 5 oktober in de Hanzehof de titel ‘Voor iedereen’ heeft meegekregen. Bovendien is iedereen welkom op het symposium, want het hospice is er voor iedereen. 

Eerst krijgen bezoekers de nieuwe hospice-film te zien. Daarna gaan sprekers vanuit verschillende culturen en religieuze achtergronden onder leiding van Angelique Krüger met elkaar in gesprek. Theatergroep Draad haalt vervolgens in de zaal interessante verhalen op over de afgelopen 25 jaar, die zij met spel en theater tot leven brengt. 

Het symposium duurt van 16.00 tot 18.00 uur. Er zijn al ruim 230 aanmeldingen. Dit betekent dat er nog enkele tientallen plekken beschikbaar zijn. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan op https://www.hospice-zutphen.nl/symposium/.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant