Anne Brouwer (r) en Johanna Oosterbaan. Foto: PR

Anne Brouwer (r) en Johanna Oosterbaan. Foto: PR

Werken in de zorg hoeft geen zorg te zijn

Zorg

Tweede boek docent Verpleegkunde Anne Brouwer

Door Rob Weeber

RUURLO – De situatie binnen de zorgorganisaties, zoals dagelijks verwoord in het nieuws, heeft volgens gezondheidswetenschapper en docent Verpleegkunde aan het Saxion Anne Brouwer uit Ruurlo ook zijn weerslag op studenten. Tijdens een van haar colleges vroeg zij wie er in zijn of haar privétijd enthousiast over het vak praatte. Slechts enkelen staken de vinger op. Dat gegeven zette haar aan tot het schrijven van haar tweede boek: ‘Werkgeluk in de zorg: van droom naar mogelijkheden’.

De term ‘werkgeluk’ in de titel is volgens Brouwer bewust gekozen en zeker niet als een hypewoord op te vatten. Ze volgde de opleiding tot werkgelukdeskundige, las naar eigen zeggen ‘een meter boeken’ over het thema en verbond de opgedane inzichten aan haar langjarige werkervaring in de zorgsector. “Het is vooral een praktisch boek dat tot doel heeft het gesprek op gang te brengen over wat je nodig hebt om lekker te werken. Als je voor jezelf heel helder hebt wat voor jou belangrijk is om fijn te kunnen werken en wat je daarvoor nodig hebt, dan kan je goed voorbereid het gesprek aangaan binnen de organisatie waar je werkt. Zo werk je dus aan je eigen werkgeluk en realiseer je je weer waarom je ooit voor de zorg hebt gekozen.”

Moedig leiderschap
Het laatste hoofdstuk is van de hand van haar ex-zorgcollega bij GGNet en vriendin Johanna Oosterbaan, communicatieadviseur en ondernemer. Dat hoofdstuk gaat over ‘Moedig leiderschap’. “In de tijd dat we samen op kantoor zaten, kwamen we tot de conclusie dat er nog veel te behalen viel op het terrein van verpleegkundig leiderschap. Natuurlijk waren daar al talloze boeken over geschreven, maar we misten daarin de eenvoud, het praktische. Toen besloten we samen een boek over dit thema te schrijven. Het werd ‘Verpleegkundig Leiderschap Werkt!’ en kwam eind 2020 uit. In het tweede boek van Anne beperk ik mij tot het laatste hoofdstuk. Als ondernemer vind ik het belangrijk dat je moedig bent, risico durft te nemen en je nek wilt uitsteken. Moedig zijn, is echter net zo essentieel bij het vinden van je werkgeluk. Het gesprek met jezelf en anderen aangaan, betekent zoveel als uit je eigen comfortzone treden, voor jezelf opkomen.”

‘Zo werk je
dus aan je
eigen
werkgeluk’

Met het eigen werkgeluk van beide dames zit het volgens hen wel goed. Brouwer heeft betekenisvol werk en wist zich over het voornemen om na het eerste boek nooit meer een tweede uit te brengen, heen te zetten. “Na het eerste boek dacht ik, dat nooit weer. Al die publiciteit is niets voor mij. Het boek echter werd zeer positief ontvangen. Dat maakte mede de weg vrij voor een tweede.” Oosterbaan heeft de mooiste uitdaging die er is, ondernemer zijn. “Ik zou me geen ander beroep meer kunnen voorstellen. Het is een combinatie van factoren als zelfstandigheid en je eigen dagindeling maken.”

Het boek ‘Werkgeluk in de zorg: van droom naar mogelijkheden’ wordt op donderdag 15 september van 19.00 tot 20.30 uur aan het publiek gepresenteerd. De datum is niet toevallig gekozen, het valt net voor de ‘Week van het werkgeluk’. Plaats van handeling is De Klok Eibergen. Geïnteresseerden kunnen zich via de onderstaande website aanmelden om erbij te zijn:

https://www.verpleegkundigleiderschap.online/boekenfeestje/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant