Een ontspannen sfeer heerst er onder de aanwezigen. Op de achtergrond de appartementen met op de balkons toeschouwers. Foto: Meike Wesselink

Een ontspannen sfeer heerst er onder de aanwezigen. Op de achtergrond de appartementen met op de balkons toeschouwers. Foto: Meike Wesselink

Bornhof geeft startschot nieuw seizoen dagbesteding dankzij gulle gift Motrac/Reesink

Zorg

ZUTPHEN - Een wel heel feestelijke middag maakten de bewoners en buurtbewoners van het Bornhof aan de Hobbemakade afgelopen woensdagmiddag 20 april mee. Na twee jaar improviseren werd woensdag het startschot gegeven van een nieuw seizoen, vol activiteiten bij de dagbesteding. Een gulle schenking (1000 euro) van Motrac Reesink Industries maakte het mogelijk om op de zonnige middag meteen flink uit te pakken. 

Door Meike Wesselink

Een stukje winstdeling van Motrac mag het personeel van het bedrijf jaarlijks aanbieden aan een goed doel, mits stevig onderbouwd. Echtgenoot van Jeanet Beekman, werkzaam op de afdeling activiteiten en welzijn van de Bornhof, droeg de Bornhof aan, mét succes. Bewoners, buurtbewoners, personeel en vrijwilligers waren aanwezig bij de officiële overhandiging van de cheque van Motrac aan de dagbesteding, een gezellige groep van zo’n vijftig mensen. De koffiekar reed rond tussen de aanwezigen die heerlijk op een stoeltje van de zon genoten met een kopje koffie of thee en een plak cake. Iets eerder die middag waren de aanwezigen al getrakteerd op een frietje met een kroket of frikadel uit de snackwagen die voor de gelegenheid was uitgerukt. Juist als de snackkar de parkeerplaats afrijdt, arriveert de orgeldraaier. 

De tweede helft van de middag vermaakt hij de aanwezigen met vrolijke, nostalgische liedjes uit zijn prachtige orgel. Het apparaat wordt dan ook met bewondering bekeken. “Wij zijn ontzettend blij dat we weer op de ouderwetse manier kunnen starten met de dagbesteding. Twee jaar corona heeft ons niet tegengehouden om activiteiten te blijven verzorgen maar een beetje behelpen was het wel”, legt Karin Willemsen, coördinator activiteiten en welzijn uit. “Al een jaar of twaalf zijn wij actief met de dagbesteding in het wijkontmoetingscentrum. Dankbaar wordt gebruik gemaakt van de activiteiten die we dagelijks tussen 9.00 uur en 17.00 uur aanbieden. Ook Alzheimer Nederland is hier in het pand gevestigd en is een fijne organisatie om op terug te kunnen vallen voor bewoners en buurtbewoners met al hun vragen. We organiseren van alles. We lezen samen de krant, we bewegen samen, luisteren naar muziek of we doen spellen. Ook lunchen we samen. Geregeld organiseren we een tripje of zorgen voor een muzikale voorstelling, een modeshow of een toneelvoorstelling. De dagbesteding is bedoeld voor bewoners van het Bornhof maar ook voor wijkbewoners. In overleg kunnen mensen worden gehaald en gebracht. Om dit alles mogelijk te maken, hebben we heel wat vrijwilligers nodig. Veel enthousiaste vrijwilligers hebben we al maar we zijn zeker nog op zoek naar mensen die iets willen bijdragen aan de dagbesteding. Bijvoorbeeld voor één-op-één-gesprekken met de bewoners, samen fietsen op de duofiets of voor begeleiding van de busuitstapjes.

Marian en Henny van Reenen zijn samen naar het Bornhof gekomen. Henny maakt gebruik van de dagbesteding, een fijne afwisseling voor hem op het dagelijks bestaan. “Ik ben hier verderop aan de Graaf Ottosingel geboren dus het terrein is voor mij wel bekend. Vroeger stond hier op de Varkensweide het zwembad. Mijn zus en ik kropen altijd onder het gaas door om daar te komen. Een zwemdiploma hadden we nog niet dus mijn moeder was daar niet zo blij mee”, grinnikt Henny. Geregeld komt Henny oude buurtbewoners tegen tijdens de bingomiddagen in het wijkontmoetingscentrum. Een enorme meerwaarde geeft dat aan het samenzijn.

Het 25-jarig jubileum, inmiddels een 27-jarig bestaan, wordt dit seizoen nog gevierd. Met oud-collega’s wordt teruggekeken op 27 jaar dagbesteding. Het Bornhof als zorginstelling bestaat al meer dan 750 jaar. Ook daar wordt speciale aandacht aan besteed.

De agenda van de dagbesteding is weer als vanouds gevuld. Een overzicht kan men op het kantoor activiteiten en welzijn ophalen. Daar kan men zich ook aanmelden. Ook via de facebookpagina Sensire locaties Zutphen - Lochem is een overzicht te vinden. Of via de contactgegevens op www.sensire.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant