Anoushka Ebbinge te midden van een aantal koffertjes waarin opdrachten zijn verstopt die onder meer jongvolwassenen sterker in hun schoenen doen staan.

Anoushka Ebbinge te midden van een aantal koffertjes waarin opdrachten zijn verstopt die onder meer jongvolwassenen sterker in hun schoenen doen staan. 

Foto: PR

Jongeren gaan op reis naar zichzelf

Zorg

Koffertjes bieden jongvolwassenen weer licht in hun duisternis 

door Eric Klop

WARNSVELD – Niet alleen de maatregelen waarmee de coronapandemie gepaard gaat kunnen zorgen voor onzekerheid en kwetsbaarheid bij jongvolwassenen. Er zijn meer oorzaken die ertoe leiden dat zij het zicht op zichzelf en hun omgeving verliezen. Met haar zogenoemde ‘koffertjes-avontuur’ wil therapeutisch coach Anoushka Ebbinge uit Warnsveld hen weerbaar maken in hoe zij de wereld zien en ervaren.

De methode bestaat al langer. Drie keer per jaar worden er vanuit Ebbinge´s praktijk De Cirkel Rond retraites gehouden waarin het ´koffertjes-avontuur´ een grote rol speelt. De groep waar zij nu specifiek op doelt betreft jongvolwassenen, met name midden twintigers tot begin dertigers, die eveneens mee kunnen doen aan dit innerlijke avontuur. Voor deze doelgroep vindt dat van donderdag 3 tot en met 6 februari plaats in een veilige en bosrijke omgeving in de Achterhoek. Doordat er met kleine groepjes gewerkt wordt, zal deze vierdaagse vaker plaatshebben. “Met vier deelnemers die elkaar samen, vanuit hun eigen denkleven en wereld, positief op weg helpen”, aldus Anoushka Ebbinge.

Thema

“Door mij als coach en ervaringsdeskundige aangestuurd staat daarin een aantal koffertjes centraal”, licht ze toe. “Hierop is een bepaald trefwoord vermeld dat een thema omschrijft waar jongvolwassenen zoal tegenaan lopen. Dit varieert van ‘grenzen’, ‘zelfzorg’, ‘angst’ en (werk)‘geluk’ tot ‘emoties’, ‘loslaten’, ‘levenslijn’ en ‘toekomst’. De keuze is aan de deelnemer, die zich daarmee als het ware laat verrassen en gelinkt aan het betreffende thema zelfstandig aan de slag gaat met opdrachten, creativiteit en natuurbeleving. Zodat men terugkeert naar de eigen natuur en bovenal zichzelf beter leert kennen. Waarin en hoe je je eigen ‘held’ kunt ontmoeten? Door in tegenslagen je ‘moed’ aan te spreken om je eigen geluk te vinden, zonder de buitenwereld daar altijd voor nodig te hebben.”

Anoushka Ebbinge benadrukt dat het bij het ‘koffertjes-avontuur’ gaat om ‘onze’ uitdagingen. Altijd voorafgegaan door een intakegesprek daagt ze de deelnemers uit om tijdens de vierdaagse, inclusief overnachtingen, hun schaduwkanten in ogenschouw te nemen. “Waar gaat jouw leven over? Wat is jouw verhaal? Word je gezien, gehoord? Zijn er lichamelijke klachten en wat willen die jou zeggen? De opdrachten bieden uitsluitsel waarover uiteindelijk in groepsverband wordt gesproken. Maar zonder dat het thema en de taken bekend zijn. Want misschien is een groepsgenoot wel de volgende die juist dát themakoffertje kiest en ermee aan het werk gaat. Iedereen moet er volkomen onbevangen in staan.”

Innerlijke reis

Volgens de coach, die normaliter met haar in Heelhuus Gezondheidscentrum te Warnsveld gevestigde praktijk De Cirkel Rond vanuit een holistische visie natuurgeneeskundige therapie biedt, kunnen er allerlei factoren zijn die jongvolwassenen het zicht op zichzelf ontnemen. Bijvoorbeeld overtuigingen, prestatiedruk, bewijsdrang en trauma’s, waarin er vluchtgedrag kan ontstaan en die onder andere vervreemding, eenzaamheid, somberheid of depressiviteit tot gevolg kunnen hebben. “Met een innerlijke reis als deze kun je verder komen naar wie je werkelijk bent én een stap verder zetten in het proces waarin je je bevindt. Voor de een kan dat een begin zijn, voor de ander wellicht een vervolg. Het koffertjes-avontuur werkt mee aan de integratie van jouw vraagstukken, is een ontdekking van wat er in jou leeft en welke je weerbaarder en sterker maakt.”

“Investeer in je eigen levenskoffer”, adviseert Anoushka Ebbinge. “Pak die nu op. Hoeveel jonge mensen staan niet op de wachtlijst voor reguliere zorg? Waarom nog langer wachten? Daartoe doe ik een handreiking. Met een methode van zelfzorg, waarbij een jongvolwassene samen met leeftijdsgenoten actief aan zijn of haar ontwikkeling kan werken. Angsten en onzekerheden waar zij niet tegen opgewassen lijken, maar waarvoor wel degelijk instrumenten zijn om er mee om te kunnen gaan. In jezelf en in het koffertje. Werken aan je eigen vitaliteit, je lichamelijke en psychische welzijn, een waardevolle reis om mee bezig te zijn.”

Wie meer wil weten over zo’n therapeutische retraite in het algemeen, of voor deze specifieke doelgroep van jongvolwassenen, kan informatie opvragen via www.praktijkdecirkelrond.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant