Verpleegkundige toont een medisch model van organen zoals maag en slokdarm. Bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen
Verpleegkundige toont een medisch model van organen zoals maag en slokdarm. Bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Webinar over behandeling van maag-slokdarmkanker

Zorg

REGIO - Eind januari is de landelijk ‘Maag- en Slokdarmkankerweek’. In het kader daarvan houdt Gelre ziekenhuizen op maandag 24 januari een online informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over slokdarm- en maagkanker in de vorm van een webinar. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via aanmeldformulier van de webinar in de webagenda van 24 januari op gelreziekenhuizen.nl/over-ons/agenda. De inschrijving wordt per e-mail bevestigd.

In Nederland krijgen ruim 2.300 mensen per jaar slokdarmkanker en ongeveer 1700 mensen maagkanker, van wie driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.

Behandelmogelijkheden
Tijdens deze webinar vertellen verschillende sprekers over een specifiek onderwerp van de behandeling. Chirurg Stijn van der Ploeg vertelt over de operatietechnieken bij maag- en slokdarmkanker. Vervolgens vertellen gespecialiseerd verpleegkundigen Susan Mensink en Joke Boots over de begeleiding tijdens het hele zorgtraject en het dagboek bij maag- en slokdarmkanker. Daarna vertelt physican assistant Alke Dalhuisen over de zorg en het verblijf op de Intensive Care na de operatie. Tenslotte vertelt fysiotherapeut Joran Kauw over het belang van mobiliseren zowel vóór als na de operatie. De avond wordt afgesloten met een interview met een ex-patiënt door chirurg Edwin van der Zaag.

Tijdens de webinar kan men via de chatfunctie vragen stellen aan de sprekers die ze na de presentaties zullen beantwoorden.

Behandelteam maag- en slokdarmkanker
Gelre ziekenhuizen werkt in het Regionaal Oncologisch Netwerk voor de behandeling van maag- en slokdarmkanker samen met Isala Zwolle. In een multidisciplinair team worden gezamenlijk alle patiënten besproken om tot een optimaal behandelvoorstel voor de patiënt te komen. Patiënten komen naar Gelre Apeldoorn voor de operatie en gaan na het herstel weer terug naar hun eigen ziekenhuis voor de nacontroles en eventuele nabehandeling.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant