Wethouder Erfgoed, Sjoerd Wannet kan de tentoonstelling 'Monumenten verduurzamen' aanbevelen. Foto: Jolanda van Velzen

Wethouder Erfgoed, Sjoerd Wannet kan de tentoonstelling 'Monumenten verduurzamen' aanbevelen. Foto: Jolanda van Velzen

Tentoonstelling ‘Monumenten verduurzamen’

Wonen

ZUTPHEN - Wie een monument bezit of bewoont, loopt tegen vragen aan over hoe in zo’n historisch gebouw energie te besparen. Wat er mogelijk is, is te zien in de tentoonstelling ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze tentoonstelling is tot en met 29 november te zien in de hal van het stadhuis in Zutphen. De toegang is gratis.

Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan ledverlichting of dikke gordijnen. Maar energie besparen in monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument wordt gerespecteerd. In de expositie is te zien wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie.

Wethouder Erfgoed, Sjoerd Wannet: “We zijn in Zutphen heel trots op de honderden monumentale panden, tegelijkertijd ligt er een grote opgave voor ons om die panden te verduurzamen. Met deze expositie in de hal van het gemeentehuis zetten wij daarin een eerste stap en reiken wij bewoners en eigenaars informatie aan over het besparen van energie in monumenten. Want alleen als er ook stappen gezet kunnen worden in verduurzaming, met respect voor de monumentale waarde, dan hebben monumenten toekomst.”

De tentoonstelling is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben. Loop gerust binnen in het stadhuis. Het stadhuis is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur. Op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

De tentoonstelling is gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op 27 oktober houdt de Monumentenwacht Gelderland een presentatie voor eigenaren van monumenten over verduurzamen en op 2 november is er een informatieavond voor eigenaren en bewoners van monumenten. Daar zijn specialisten van de gemeente, het Gelders Genootschap, ingenieursbureau Dijkoraad en ZutphenEnergie bij aanwezig. Stuur een e-mail om op de hoogte te worden gehouden.


erfgoed@zutphen.nl

Tentoonstelling 'Monumenten verduurzamen' in de hal van het stadhuis Zutphen. Foto: Jolanda van Velzen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant