Willem Wanrooij vanaf de IJsselkade, waar nu de toren van de Walburgiskerk (nog) te zien is. Foto: Henk Derksen
Willem Wanrooij vanaf de IJsselkade, waar nu de toren van de Walburgiskerk (nog) te zien is. Foto: Henk Derksen

Bestuursrechter stelt bewoners Kattenhaven in gelijk: Zicht op Walburgiskerk verdwijnt met nieuwbouw

Wonen

ZUTPHEN - De geplande nieuwbouw aan de Zutphense Kattenhaven ontneemt het zicht vanaf de IJsselkade op de Walburgiskerktoren. Dit zegt de Raad van State in een uitspraak van 20 april jongstleden. 

Door Alize Hillebrink

Nadat inwoners van het Kattenhavencollectief op hun bezwaar geen gehoor kregen van de wethouder en gemeenteraad, stapten zij vorig jaar naar de bestuursrechter om hun gelijk te halen. Hun belangrijkste punt: de hoogte van de geplande woningbouw aan de Kattenhaven waardoor het zicht op de Walburgistoren verdwijnt. Met impressies van de nieuwbouw toonde het bewonerscollectief aan dat door de geplande woningbouw met een hoogte van 13,5 meter, in het gunstigste geval, nog maar net het topje van de Walburgistoren is te zien. “Er valt wel iets weg van de Walburgiskerk, maar het hangt er uiteraard ook vanaf waar je staat,” zei wethouder Laura Werger vorig jaar in een reactie in Contact. De gemeenteraad, behalve GroenLinks, stemde vervolgens voor het bouwplan. De bewoners rondom de Kattenhaven voelden zich in de steek gelaten en gingen in beroep bij de bestuursrechter.

Het is nu aan de Gemeenteraad om de hoogte aan te passen of om te verklaren dat de zichtlijnen van geen belang zijn, zegt Willem Wanrooij, woordvoerder van het Kattenhavencollectief. “Dit laatste is moeilijk, omdat eerder verklaard is, dat zichtlijnen, waar mogelijk, zelfs hersteld moeten worden.”

Dubbel gevoel
Zelf heeft hij een dubbel gevoel overgehouden aan de uitspraak van de bestuursrechter: “Aan de ene kant is het heel plezierig, maar ik heb ook een triest gevoel over het functioneren van de gemeenteraad. Het toont een manco aan in het functioneren ervan.” Volgens Wanrooij heeft de gemeenteraad mede een controlerende functie ten opzichte van het gemeentelijk apparaat en de wethouders. “In Zutphen is na de vorige verkiezingen afgesproken dat er geen vragen meer zouden worden gesteld naar details. Zoals bijvoorbeeld de aantasting van de zichtlijnen, die wij aantoonden. Toen GroenLinks-raadslid Herman Krans vroeg naar de bouwhoogte kreeg hij de wind van voren. Er zou namelijk sprake zijn van juridisering van de discussie.” Eén raadslid eiste zelfs dat Krans excuses zou maken aan de wethouder en de raad,” zegt Wanrooij. “De Raad van State zegt nu dat die vraag juist zeer adequaat was.”

Geen controlefunctie maakt dat het gemeentelijk apparaat en de wetbouder wegkomen met onzorgvuldigheid en foute informatie, zegt Wanrooij. “Ik ben in ieder geval blij dat het nu gecorrigeerd is door de bestuursrechter. Hij benadrukt dat de bewoners rond de Kattenhaven niet tegen nieuwbouw zijn. “Het gaat ons om de bouwhoogte. We hebben alternatieve bouwtekeningen ingediend met een lagere bouwhoogte van maximaal 7 meter, die aansluit op de hoogte van de overige bebouwing en de zichtlijnen intact laat.”

Wandeling
Het Kattenhavencollectief maakt deel uit van het project Berkel in de Stad (BIDS), een groep van 150 centrumbewoners die zich bezighoudt met het aantrekkelijker maken van de rivier de Berkel in de Zutphense binnenstad. Op 8 mei presenteert de projectgroep hun visie in het ‘BIDS Boek’ en vindt er een wandeling plaats door de buurt waarbij ook de politiek is uitgenodigd. Meer informatie: www.ijsselcentrum.nl

Lees meer over nieuwbouw Kattenhaven: https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/348710/gemeente-heeft-geen-boodschap-aan-visie-bewoners-kattenhaven 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld