PvdA lijsttrekker Jasper Bloem overhandigt een symbolische tochtstrip aan de voorzitter van de Energiebank Herman van den Munckhof, die het doorgeeft aan een bewoner van de wijk Noordveen, Frans Eggermont. Foto: PR
PvdA lijsttrekker Jasper Bloem overhandigt een symbolische tochtstrip aan de voorzitter van de Energiebank Herman van den Munckhof, die het doorgeeft aan een bewoner van de wijk Noordveen, Frans Eggermont. Foto: PR

Steun voor actie Energiebank tegen energiearmoede

Wonen

ZUTPHEN - PvdA-leden hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Energiebank om hun compensatie voor de gestegen energieprijzen te doneren aan de aanpak van energiearmoede. Deze donatie werd zaterdag 12 maart symbolisch overhandigd aan de Energiebank.

Steeds meer huishoudens hebben moeite om hun energierekening te betalen. Al voor de oorlog in de Oekraïne was de gasprijs meer dan verdubbeld en sinds de start van de oorlog zijn de prijzen verder gestegen. Vooral mensen met een laag inkomen of een slecht geïsoleerd huis lopen het risico dat een groot deel van hun netto inkomen besteed wordt aan de energierekening. Iemand met een netto inkomen van 1000 euro en een energierekening van 250 euro, betaalt dus een kwart aan energie. Als daar de huur nog bij komt, heeft iemand nauwelijks nog geld over om van te leven.

Een groep betrokken inwoners wilde niet passief toezien en heeft dit jaar de actie ‘Energie voor iedereen’ gestart. Zij doneren vrijwillig een bedrag aan de Energiebank. De voorzitter van de Energiebank Herman van den Munckhof: “Iedere inwoner in Nederland ontvangt een compensatie van 400 euro voor de gestegen brandstofprijzen. De mensen die een donatie aan ons geven, doen dat omdat zij vinden dat deze compensatie harder nodig is voor anderen dan voor henzelf. De donaties benut de Energiebank voor het geven van financiële bijdragen en concrete maatregelen voor energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatie in huizen met een groot energieverbruik. Of de aankoop van energiezuinige wasmachines, koelkasten of led-lampen. Inmiddels heeft de actie in enkele weken al 10.000 euro opgeleverd.” 

De PvdA heeft veel waardering voor de actie ‘Energie voor iedereen’. In het najaar 2021 heeft de PvdA in de Gemeenteraad aandacht gevraagd voor de toen verwachte stijging van de energieprijzen. PvdA-lijsttrekker Jasper Bloem: ”Onze grootste zorg ligt bij de mensen die niet het geld hebben om energiebesparing voor hun eigen huis te betalen en bij mensen die in een tochtige huurwoning zitten. Het enige dat zij nu kunnen doen, is de verwarming nog lager zetten en met dekens op de bank zitten.” Samen met GroenLinks heeft de PvdA het initiatief genomen om onbestede middelen tegen armoede mede in te zetten in de aanpak van energiearmoede. 

Om ervoor te zorgen dat de bijdragen bij de juiste mensen terecht komen, werkt de Energiebank samen met Zutphen Energie, Perspectief Zutphen, Caritas Zutphen en Schuldhulpmaatje Zutphen. Donaties kan men overmaken op het rekeningnummer RABO 0323 4298 07 onder vermelding van ‘Energie voor iedereen’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld