Daniël Roozenboom (kunstenaar), Amine El Kanouni (fietsenstalling), Maarten Haverkamp (NS) en Sjoerd Wannet (wethouder) poseren vóór het station met de feestfiets. Foto: Sander Grootendorst
Daniël Roozenboom (kunstenaar), Amine El Kanouni (fietsenstalling), Maarten Haverkamp (NS) en Sjoerd Wannet (wethouder) poseren vóór het station met de feestfiets. Foto: Sander Grootendorst

NS viert feestje met kunstzinnige OV-fiets

Vervoer

ZUTPHEN – De OV-fiets bestaat vijftien jaar en dat is reden voor een feestje. De Utrechtse kunstenaar Daniël Roozenboom ontwierp voor elke provincie speciale illustraties die op zestig fietsen is aangebracht (vijf per provincie). De Gelderse feestfiets is woensdag 15 mei officieel onthuld op station Zutphen. “Het was voor mij een droomklus.”

Door Sander Grootendorst

Het treinreizigersleven ging gestaag door en de fietsers die woensdagmorgen hun rijwiel kwamen brengen of halen moesten zich in de fietsenstalling onder het NS-station langs een klein gezelschap wurmen dat zich rond de te onthullen feestfiets had verzameld. Er was één reiziger bij met een OV-fiets. In het voorbijgaan hoorde hij het begin van de toespraak van NS-regiomanager Maarten Haverkamp: “Wij zijn buitengewoon trots op de OV-fiets. Als we van reizigers willen weten hoe hun reis is verlopen, is het zitten in de trein altijd maar de helft van het antwoord. Het gaat daarnaast om vragen als: hoe goed kan ik bij het station komen, kan ik mijn fiets er kwijt en: hoe zit het met het bereiken van mijn vervolgbestemming?”

Vijftien jaar geleden zijn we als NS in dat gat gedoken en de OV-fiets is nu niet meer weg te denken, aldus Haverkamp. “Er worden per jaar miljoenen ritten mee afgelegd. Een van de krachtige elementen van het OV-systeem is de uniformiteit; het werkt overal hetzelfde. Je weet als reiziger dat je zo’n blauwgeel ding kunt meenemen (de andere moet je laten staan…) en tegenwoordig kun je ook steeds vaker gewoon met je pasje een kluis openen waarin zo’n fiets staat. Al zijn er ook nog bemenste OV-fietslocaties zoals hier in Zutphen.”
Kleine paradox: de feestfiets ziet er net even anders uit, maar is nog altijd overwegend blauw-geel. Bij het vijfjarig bestaan was de feestfiets roze en dat bracht verwarring teweeg.
Haverkamp noemde zichzelf een “fervent fietser”, onder meer naar Radio Kootwijk, het voormalig radiostation op de heide (afgebeeld door kunstenaar Roozenboom). Ook de Zutphense wethouder Sjoerd Wannet pakt vaak de fiets, zei hij. “Ik gebruik de OV fiets veelvuldig door het hele land. Het is de perfecte oplossing voor het laatste stukje van je reis. En nog gezond ook.”
“Hoeveel ritten zouden er per jaar in Zutphen op de OV-fiets worden gemaakt?” vroeg NS-woordvoerster Nicky Werumeus Buning aan de wethouder. Het blijken er 25.000 te zijn. De reizigers hebben een kleine kans precies de Gelderse feestfiets te treffen om daarmee door stad en land te zwieren. Net als reizigers op nog vier andere Gelderse stations. Haverkamp zei er niet bij welke. Het moet een extraatje, een verrassing, blijven.

Daniël Roozenboom vertelde dat hij in elke provincie naar specifieke ‘landmarks’ heeft gezocht. “Een selectie van natuur, historie en architectuur. Zoals in Gelderland inderdaad Radio Kootwijk, qua architectuur en ligging ook mijn favoriet. Ik had me in elke provincie alleen tot kastelen kunnen beperken, zoveel zijn er daarvan in Nederland te vinden. Dat heb ik niet gedaan, met uitzondering van kasteel Loevestein, dat heeft toch wel een héél bijzonder verhaal met die legendarische ontsnapping in een boekenkist.”

Als Utrechtenaar was hem de “weidsheid” en het “uiteenlopende” karakter van die “immense provincie Gelderland” opgevallen. “Deze provincie omgrijpt mij”, sprak hij poëtisch. Roozenboom noemde de opdracht van de NS een “droomklus”. Niet in de laatste plaats vanwege het duurzame aspect van treinreizen en fietsen. “Dat is voor mij ook bij andere opdrachtgevers en klanten altijd belangrijk.”
Wethouder Wannet ontving een print op A4-formaat van het door Roozenboom gemaakte ontwerp. Reizigers kunnen die print winnen als ze meedoen aan een actie. Informatie daarover is hier te vinden.

Na de officiële handelingen verliet het gezelschap de kelder en maakten Wannet en Roozenboom vóór het station beiden een proefritje op de feestfiets. En, beviel het? “Hij rijdt prima”, zei Roozenboom, nadat hij van zijn kunstwerk was afgestapt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant