De Zutphense Stap-in-stap-uit-bussen. Foto: PR
De Zutphense Stap-in-stap-uit-bussen. Foto: PR

‘Stap-in-stap-uit is zondermeer een blijvertje’

Vervoer

Zondags uitje met de Sisubus

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Alle begin is moeilijk. Zeker als er net een pandemie in het spel is. Het overkwam de Zutphense Stap-in-stap-uit-bus. Zo’n driekwart jaar na de officiële start kan de ov-voorziening voor senioren en jongere mensen die slecht ter been zijn echter rekenen op een groeiende belangstelling. Daarnaast zijn de twee elektrisch voortgedreven voertuigen nu ook beschikbaar voor andere gebruikers.

“De busjes staan tijdens niet-koopzondagen in de remise”, licht woordvoerder Kees Lustenhouwer toe. “Drie tot vier dagen per maand wordt dus niet gereden. Daarom bieden we nu de mogelijkheid ze dan te huren. Voor 30 euro per bus, van 10.00 tot 16.00 uur, mét chauffeur. Leuk voor onder meer familie- of bedrijfsuitjes. Binnen een straal van twintig kilometer rond Zutphen kan men er dan samen op uit. Richting Brummen bijvoorbeeld. Of naar De Zevensprong in Joppe. In een bus passen in principe vijf passagiers. Met het huren van beide busjes kun je dus met een gezelschap van tien mensen à zes tientjes veilig en onbezorgd op pad”, aldus Lustenhouwer die eerder dit voorjaar de voorzittershamer van de exploiterende stichting overdroeg aan Wim Wegman. Zelf houdt hij zich nog bezig met allerhande hand- en spandiensten en bekleedt hij bovenal de evenmin onbelangrijke functie van penningmeester. “Om de stap-in-stap-uit-bus financieel mogelijk te blijven maken.”

Kees Lustenhouwer kijkt terug op een beginfase vol drempels en opstoppingen. Leverings- en vergunningsproblemen gooiden direct na de geboorte van het initiatief regelmatig roet in het eten. Verder bleek de doelgroep vanwege het COVID-virus huiverig om van de sisu-bus gebruik te maken. “Die aarzeling is sinds maart, toen de pandemie merkbaar op z’n retour was, gaandeweg verdwenen”, constateert de zegsman. “Kwetsbare mensen zijn minder bang om ziek te worden en zoeken meer en meer weer activiteiten buitenshuis op. Ook met stap-in-stap-uit. Het toenemende gebruik werkt nieuwe belangstelling in de hand. Bovendien vallen in het straatbeeld de onderscheidend gekleurde busje op. Laatst vond er aan een bus schadereparatie plaats en werd een vervanger met een andere tint ingezet. Daarover kwamen direct opmerkingen.”

Haltes
De twee bussen rijden hun rondjes door de gemeente Zutphen volgens een vaste route met vaste haltes. Zeer onlangs is één stopplaats opgeheven. “Die bij het Genietcafé op het Oude Bornhof”, meldt Lustenhouwer. “Omdat deze zaak zijn deuren heeft moeten sluiten heeft het geen zin meer hier langs te rijden. Daarentegen is in de Spittaalstraat een nieuwe halte geplaatst. Ter hoogte van Hoetink Schoenmode, een winkel die gespecialiseerd is in schoeisel voor ouderen. Op verzoek van meerdere gebruikers stoppen we hier voortaan. Zo denken we met onze doelgroep mee. En weet ik zeker dat stap-in-stap-uit een blijvertje is. Dankzij subsidie en sponsoring van onder andere provincie en Oranjefonds. En de gemeente Zutphen niet te vergeten. Die heeft aangegeven dat onze busjes moeten blijven rijden. Volgend jaar is er een evaluatie van de subsidieverlening. Ik ben optimistisch dat die wordt verlengd.”

Het beschikbaar stellen op een groot aantal zondagen van bus met chauffeur aan andere belangstellenden dan ouderen en jongere mensen met een beperking moet eveneens geld in het laatje brengen. Wie ermee met een groep de omgeving van Zutphen wil verkennen, kan voor meer informatie mailen naar stapinstapuit@gmail.com of bellen met voorzitter Wim Wegman op 06 - 418 161 29.

Overigens blijven ook nieuwe chauffeurs welkom. Zowel mannelijke als vrouwelijke vrijwilligers kunnen zich melden via dezelfde contactkanalen. Zodat de Zutphense sisu-busjes inderdaad blijvertjes zijn.


www.stapinstapuit.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld