Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, luidt de scheepsbel. Foto: Rijkswaterstaat
Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, luidt de scheepsbel. Foto: Rijkswaterstaat

Vernieuwde sluizencomplex Eefde in gebruik genomen

Vervoer

Grote stap in betere bereikbaarheid Twentekanalen

EEFDE - Rijkswaterstaat heeft donderdagmiddag 1 juli om 14.00 uur de scheepsbel geluid bij sluis Eefde. Daarmee is het vernieuwde sluizencomplex in gebruik genomen. Na ruim drie jaar van bouwen en renoveren zijn de werkzaamheden gereed. 

Na ruim drie jaar van bouwen en renoveren zijn de werkzaamheden aan Sluis Eefde gereed. Begin 2018 startte Lock to Twente, een combinatie van de aannemers Mobilis en Croonwolter&dros, met de aanleg van de nieuwe Noordersluis. Deze sluis is net als het nieuwe bedieningsgebouw energieneutraal en heeft een segmentdeur die in deze vorm uniek is voor Nederland.
De Noordersluis werd in april 2020 opengesteld. Aansluitend is de bestaande Zuidersluis grondig gerenoveerd. Hiervoor is de sluis anderhalf jaar gestremd geweest. Dit was alleen mogelijk nadat de Noordersluis in gebruik was genomen. Met de komst van de tweede Noordersluis en de renovatie van de Zuidersluis is de toegangspoort naar Twente sneller bevaarbaar voor grotere en zwaarder beladen schepen.

Start verruiming Twentekanalen
Op 1 juli is het stokje van Sluis Eefde overgedragen naar de verruiming van de Twentekanalen. Na de verruiming van de Twentekanalen kunnen schepen zwaarder worden beladen en vlotter varen over de Twentekanalen.

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Ze verbinden de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen met Duitsland en Noord- en Oost-Europa. Het transport over de Twentekanalen neemt de komende jaren toe. Daarom wordt er hard gewerkt aan een vlotte en veiligere verbinding over de Twentekanalen.

Meer informatie
Kijk voor achtergrondinformatie op de pagina www.rijkswaterstaat.nl/twentekanalen. Of bel met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur.

Dronefoto sluis Eefde. Foto: Lock to Twente

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld