Alle prijswinnaars en genomineerden op het podium bij de afsluiting van het Zutphens Sport- en Beweeggala. Foto: Arwin Lubbers Fotografie

Alle prijswinnaars en genomineerden op het podium bij de afsluiting van het Zutphens Sport- en Beweeggala. Foto: Arwin Lubbers Fotografie

Stralende gezichten tijdens fantastisch Zutphens Sport- en Beweeggala

Sport

ZUTPHEN - In de fraaie ambiance van de Buitensociëteit zijn Nederlands rallykampioen Yannick Vrielink (sport-/beweegprestatie van het jaar individueel) en team ‘Fietsen van Zutphen naar Parijs in 1 dag’ (sport-/beweegprestatie van het jaar team) vrijdag de grote winnaars geworden van het Zutphens Sport- en Beweeggala. In de prijzen vielen verder: Eddy Groen van AV Hanzesport (Vrijwilliger van het jaar), de organisatie van De Vrije Slag door Zutphen (De actieve buurtprijs), de door Stichting Battle4kids georganiseerde Buddy Obstacle Run (Maatschappelijke beweegprijs) en de G-teams van korfbalvereniging KVZ en hockeyvereniging MHCZ (Stimulatieprijs).

Door Rudi Hofman

Zeer professioneel, afwisselend, verrassend, grappig én inclusief. Al deze kwalificaties zijn deze vrijdagavond van toepassing op het door sportbedrijf Actief Zutphen georganiseerde Zutphens Sport- en Beweeggala. In een afgeladen Buitensociëteit steelt niet alleen de van Studio Sport bekende presentator Gert van ‘t Hof de show, nee alle genomineerde (G-)sporters, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties krijgen meer dan terecht een plek in de spotlights.

Nadat de uit jonge muzikanten bestaande band Down to Earth de zaal heeft opgewarmd, verzorgen de jonge dansers en danseressen van Mars Bentum een zeer strakke en spectaculaire openingsshow. Sportwethouder Rick Verschure laat daarna vanaf het podium optekenen dat 2023 volgens hem een heel goed sportjaar is geweest. “Dat blijkt wel uit deze volle zaal.” Zelf heeft de wethouder ontdekt ‘dat bewegen zo gek nog niet is’. “Ik zag een foto van mezelf in de krant en schrok daarvan. Vanaf dat moment probeer ik dagelijks een uur te lopen en op mijn voedingspatroon te letten. Dat heeft ertoe geleid dat ik al elf kilo ben afgevallen.”

Thema van het gala is inclusie. Hierover zegt Verschure: “Ik denk dat dit om een gedragsverandering vraagt waarvoor tijd nodig is. Laten we zorgen dat iedereen op zijn eigen manier kan sporten en bewegen zodat iedereen kan meedoen aan de samenleving.”

Dan is het tijd voor de uitreiking van de eerste prijs, die van de beste teamsportprestatie van 2023. Deze trofee valt Mark Heimensen, Guus Beking en Stephan van den Nieuwendijk ten deel. Zij fietsten in juni binnen 24 uur samen van Zutphen naar Parijs. Mark vertelt dat hij en zijn fietsmaten hadden verwacht bij een verlichte Eiffeltoren te finishen, maar die verkeerde in het donker. Hij en Guus willen komende zomer binnen een etmaal van Zutphen naar Berlijn proberen te fietsen. “Dan gaan we voor de bratwurst”, laat Guus de zaal weten.

Avondvierdaagse
Dan kondigt Van ‘t Hof aan dat het tijd is voor nieuws. Margriet Nijstad van A4D Zutphen deelt vervolgens verheugd mee dat de avondvierdaagse dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer plaatsvindt. Niet zoals gebruikelijk in mei maar in september. Bij de organisatie krijgt A4D Zutphen onder meer hulp van Stichting Perspectief en Actief Zutphen. Nijstad hoopt dit najaar duizenden wandelaars aan de start te mogen verwelkomen.

Dan volgt de bekendmaking van de winnaars van de Maatschappelijke beweegprijs. Deze gaat naar de Buddy Obstacle Run. Dit door Stichting Battle4kids georganiseerde sportevent, een waar water- en modderspektakel, is geschikt voor jong en oud en ook rolstoelgebruikers kunnen hieraan deelnemen. Zij krijgen bij een aantal hindernissen de hulp van een buddy. Een fraai voorbeeld van inclusief sporten dus. De volgende editie staat gepland voor 29 juni. Kijk voor meer informatie op Buddyrun.nl.

Voor de pauze geeft Rolf Schrama een indrukwekkende en humorvolle lezing. Rolf heeft een aangeboren groeistoornis. In de eerste ruwweg dertig jaar van zijn leven deed hij er alles aan om als normaal persoon te worden gezien. Om zich tegenover anderen te bewijzen, wist hij van de mavo uiteindelijk als econoom aan de universiteit af te studeren. Dit leverde hem een goedbetaalde baan op waarin hij tachtig uur per week bezig was met cijfertjes. Hij vond dit vreselijk en besloot na het zien van een indrukwekkende promofilm over paralympische sporters zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij stortte zich vol overgave op de zeilsport en belandde uiteindelijk in een tweepersoonsboot. Rolf en zijn duo werden Europees kampioen en plaatsten zich voor de Paralympics in Rio. 

Gebruik de wind
Het zeilduo greep in Brazilië naast de gedroomde podiumplek en eindigde als zevende. Rolf was hier lange tijd helemaal kapot van, maar realiseerde zich uiteindelijk dat zijn zeilavontuur helemaal niet om een podiumplek ging net zo min als het kunnen aanschaffen van zijn droomauto, een Porsche 911. “Ik heb mij naar de gelukkigste man van de wereld gezeild”, zegt Rolf. Zijn levensmotto luidt dan ook: ‘vecht niet tegen de wind, maar gebruik hem om vooruit te komen’. Zijn handicap heeft hij inmiddels volledig geaccepteerd. Volgens hem is de grootste handicap als iemand ongepassioneerd is. Ten slotte geeft Rolf de gemeente een mooi compliment: “Ik gun het alle kinderen met een beperking dat ze alle keuzes in hun leven kunnen maken die ze willen. Jullie zijn hier in Zutphen al heel goed met inclusie bezig.”

Na de pauze mogen twee bestuursleden van de organisatie van De Vrije Slag door Zutphen De actieve buurtprijs in ontvangst nemen. Dit jaarlijkse evenement begon vijftien jaar geleden met 65 deelnemers en heeft al topjaren met zo’n 450 zwemmers in de Berkel achter de rug. Dan is er aandacht voor het opmerkelijke succesverhaal van Yannick Vrielink, de winnaar van de prijs voor beste sport-/beweegprestatie van het jaar individueel. Yannick is pas sinds twee jaar actief als rallyrijder en werd in 2023 al Nederlands kampioen. Komend seizoen gaat hij internationaal rijden. Op de vraag van Gert van ‘t Hof of hij vroeger de auto’s van zijn ouders lekker heeft afgeragd, antwoordt Yannick ontkennend: “Respect voor je materiaal is heel belangrijk om de finish te halen.”

Wandelen versus vrijen
De hierop volgende petje-op-petje-af-quiz zorgt in de zaal voor hilariteit en verbazing. Zo blijk je bij een stevige wandeling van dertig minuten aanzienlijk meer calorieën te verbranden dan bij een vrijpartij van 25 minuten, kampt 21 procent van de Zutphense jongeren van 13 en 14 jaar met overgewicht en voldoet vijftig procent van de Zutphense volwassenen aan de bewegingsrichtlijn van de Gezondheidsraad. Die komt neer op minimaal 150 minuten actief bewegen per week.

Vervolgens mag Eddy Groen van AV Hanzesport de prijs voor Vrijwilliger van het jaar in ontvangst nemen. De bloemen geeft hij aan zijn vrouw, zegt Eddy omdat zij het vier à vijf avonden per week zonder hem moet stellen. “Ik ga ook met bejaarden wandelen. Dat vind ik ook leuk en zo haal ik ze weg achter de geraniums.”

Wethouder Eva Boswinkel (Inclusiviteit) maakt vervolgens bekend dat de gemeente graag nog een extra prijs wil uitreiken om het belang van inclusief sporten te benadrukken. “Inclusie is voor mij jezelf kunnen zijn op iedere plek”, zegt Boswinkel. De Stimulatieprijs gaat naar de G-teams en hun begeleiders van korfbalvereniging KVZ en hockeyvereniging MHCZ. Een van de hockeymeiden laat weten dat ze het een beloning vindt voor het harde werken tijdens de trainingen. Zij dankt ook de ouders die haar en haar teamgenoten door het hele land rijden om wedstrijden te kunnen spelen. 

Ten slotte mogen alle prijswinnaars en genomineerden het podium betreden voor een mooie groepsfoto. Zo komt een einde aan een zeer geslaagd Zutphens Sport- en Beweeggala.

Een afgeladen Buitensociëteit tijdens het Zutphens Sport- en Beweeggala.  Foto: Rudi Hofman
De G-teams en hun begeleiders van korfbalvereniging KVZ en hockeyvereniging MHCZ nemen de Stimulatieprijs in ontvangst. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant