Dubbel schaaksucces De Plotter. Het eerste team is de nieuwe Zutphens schoolschaakkampioen, terwijl De Plotter 2 op plaats twee eindigt. De twee andere Plotter-teams vieren het feestje mee. Foto: Tjalling Tieme

Dubbel schaaksucces De Plotter. Het eerste team is de nieuwe Zutphens schoolschaakkampioen, terwijl De Plotter 2 op plaats twee eindigt. De twee andere Plotter-teams vieren het feestje mee. Foto: Tjalling Tieme 

De Plotter 1 grijpt overtuigend Zutphense schoolschaaktitel tijdens recordeditie

Sport

ZUTPHEN - Met 24 deelnemende teams van elf verschillende scholen was het 39ste Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor Basisscholen goed voor twee records. Nooit eerder was de animo voor het toernooi zo groot. Vandaar dat afgelopen zaterdag niet zoals gebruikelijk Buurthuis De Uitwijk maar Jenaplanschool De Hoven als speellocatie fungeerde.

Door Rudi Hofman

Onder de jeugd is schaken populairder dan ooit. Dit blijkt deze eerste zaterdag van februari tijdens het Zutphens Schoolschaakkampioenschap in Jenaplanschool De Hoven. Op 48 borden, verdeeld over de lokalen Lila Lama’s, Groene Gorilla’s, Paarse Panda’s en de bieb, werken de 24 teams onder toeziend oog van vele ouders en opa’s en oma’s enkele honderden - vaak spannende - partijen af.

Na zeven speelrondes is duidelijk dat net als vorig jaar De Plotter 1 er met de fraaie wisselbeker vandoor gaat en een heerlijke taart onderling mag verdelen. Het kampioensteam plaatst zich rechtstreeks voor de regiofinale op 13 april in Arnhem. De nummers 2 (De Plotter 2), 3 (De Achtsprong 3) en 4 (De Hoven 2) mogen op 6 april in Buurthuis De Uitwijk in Zutphen meedoen aan de regionale halve finale. 

Belofte
Burgemeester Wimar Jaeger neemt de prijsuitreiking voor zijn rekening. Hij doet zijn belofte van vorig jaar gestand en heeft uit zijn indrukwekkende collectie een fraaie zeepstenen schaakset meegebracht, die veel bewondering oogst. 

Alle deelnemers krijgen als aandenken een medaille, De Achtsprong 3 wint de aanmoedigingstaart en alle deelnemende scholen mogen een schaakset mee naar ‘huis’ nemen. Het organiserende Schaakgenootschap Zutphen – dat prima wordt ondersteund door ouders en leerkrachten van de Jenaplanschool - kan dit mooie presentje beschikbaar stellen dankzij extra inkomsten naar aanleiding van de Zutphense Zetjes-actie.

Het recordaantal van 24 deelnemende teams had overigens nog hoger kunnen uitvallen. Twee teams, één van De Berkel en één van De Bongerd, hebben zich kort voor het kampioenschap wegens te veel ziektegevallen moeten afmelden, terwijl twee andere teams slechts drie in plaats van (minimaal) vier spelers op de been kunnen brengen.

Schaakles op school
De grote animo voor het schoolschaken in de gemeente Zutphen doet Jos Landsheer, jeugdleider bij Schaakgenootschap Zutphen, zichtbaar deugd. Met een ‘collega’ van de schaakclub verzorgt hij schaaklessen op twaalf scholen. Dat dit zijn vruchten afwerpt, valt af te lezen aan de grote groei van het aantal jeugdleden. Vorig jaar waren er dit nog vijftien en nu maar liefst 35.

Gevolg van deze grote aanwas van jonge schakers is dat zij met ingang van deze week op vrijdagavonden niet meer in De Uitwijk maar in De Plotter schaakles krijgen. Het overgrote deel bestaat uit jongens, maar er zitten wel degelijk ook meisjes bij, aldus Landsheer.

Jubileumeditie
In 2025 beleeft het Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor Basisscholen zijn veertigste editie. “We gaan daar iets moois van maken”, belooft Jos Landsheer. Medeorganisator Gerrit Ruegebrink van Schaakgenootschap Zutphen hoopt dan voor de veertigste keer van de partij te zijn!

Sfeerbeeld van het 39ste Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor Basisscholen. Foto: Peter Mensink
Burgemeester Wimar Jaeger verricht de prijsuitreiking. Foto: Peter Mensink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld