De beste drie schakers van de negen groepen wonnen allen een beker. Dit leverde deze mooie groepsfoto op. Foto: Seger van Wijk

De beste drie schakers van de negen groepen wonnen allen een beker. Dit leverde deze mooie groepsfoto op. Foto: Seger van Wijk

Plezier straalt er vanaf bij deelnemers aan jeugdschaaktoernooi

Sport

ZUTPHEN - Maar liefst 67 jonge schakers uit de wijde regio kwamen zaterdagmiddag in Buurthuis De Uitwijk in actie tijdens de Grand Prix Zutphen. Onder belangstelling van veel ouders speelden zij in negen groepen, ingedeeld naar speelsterkte, ieder vijf, zes of zeven partijen. Voor de 9-jarige Samuel Molenaar uit Zutphen was het zijn eerste officiële toernooi, terwijl zijn 17-jarige plaatsgenoot Nathan van Dam al veel ranglijstpunten bij elkaar had geschaakt. We spraken de twee vlak voor hun eerste wedstrijd.

Door Rudi Hofman

Ongeveer een half jaar geleden vroeg Samuel Molenaar zijn vader Joseph of hij een keer met hem wilde schaken. Sindsdien is de jongen verknocht aan het schaakspel en speelt hij wekelijks een potje of zes. Niet alleen tegen zijn vader, maar ook tegen zusje Hannah (6) en zijn moeder. Deze zaterdag maakt Samuel zijn officiële debuut tijdens de door Schaakgenootschap Zutphen georganiseerde Grand Prix Zutphen. 

“We hebben afgelopen week thuis een beetje geoefend op herdersmat en het schaakmat zetten. Het gaat er niet om dat hij alles wint, maar dat hij het leuk vindt”, zegt Joseph Molenaar, die zichzelf de beste speler van Schaakgenootschap Zutphen mag noemen. “Ik speel hier voor een regionaal team en daarnaast in Hoorn, waar ik ben opgegroeid, voor een landelijk spelend team.”

Geduld en concentratie
Zijn glunderende gezicht verraadt dat Samuel veel zin heeft in zijn eerste toernooi, al is hij,  zo geeft hij toe, ook best een beetje zenuwachtig. “Hij had het toernooi in de agenda gezet en ging elke dag aankruisen”, zegt zijn vader lachend. Volgens hem heeft Samuel best aanleg voor de edele denksport. Schaken lijkt sinds corona en de hitserie The Queen’s Gambit op Netflix onder jongeren populairder dan ooit. Joseph Molenaar kan het iedereen aanraden: “Schaken is onder meer goed voor je analytische vaardigheid. Je hebt ook geduld nodig en je moet je goed kunnen concentreren.”

In Groep I (de laagste groep) weet Samuel zaterdag knap 2,5 punt bij elkaar te spelen. Een van zijn drie remises behaalt hij tegen de latere kampioen Senn Frederiks uit Doetinchem, die verder al zijn partijen wint. Wedstrijdleider Jos Landsheer noemt de prestatie van Samuel ‘buitengewoon goed’. “Hij is nog geen lid van onze club, maar wat ons betreft is hij welkom!”

Voor Nathan van Dam is deze uitnodiging niet meer nodig. Hij is sinds een kleine twee jaar lid van Schaakgenootschap Zutphen en behoort ondanks zijn jonge leeftijd (17) al tot de beteren. Elke maandag gaat hij de sportieve strijd aan met volwassen en ervaren schakers. “Tegen Joseph heb ik remise gespeeld, maar hij is nog wel beter dan ik.”  

Vijftig potjes
Dat hij gek is op schaken, blijkt uit Nathans volgende ontboezeming: “Ik kan wel eens op een avond vijftig potjes spelen op het internet.” Tijdens de Grand Prix Zutphen komt hij op basis van zijn hoge ranking uit in de hoogste groep, Groep A. Hij hoopt het er beter vanaf te brengen dan vorig jaar. “Dat was geen succes. Hier doe ik mee, omdat het bij mijn club is en omdat ik dat leuk vind. Daarnaast speel ik ook wel wat andere toernooien zoals in Dieren.”

Nathan is blij dat het nog herfst is. “Want als de winter komt, dan is dat meestal niet goed voor mijn vorm.” Toch gaat het ook deze keer in De Uitwijk niet zoals Nathan had gehoopt. De eerste twee partijen weet hij nog te winnen, maar daarna komt de klad erin. Zo verliest hij onder anderen van clubgenoot Dylan Vening en van Karsten Dam van SV De Stelling uit Oosterbeek. De 15-jarige Karsten laat zich uiteindelijk tot kampioen van de Grand Prix Zutphen kronen. Komende zaterdag is alweer de volgende Grand Prix-wedstrijd van de Oostelijke Schaakbond: het EquivaLent jeugdschaaktoernooi in Lent.

Alle uitslagen van de Grand Prix Zutphen staan op https://www.schaakgenootschapzutphen.nl/jeugd/gp-toernooi/2023.

De 9-jarige Samuel Molenaar tijdens zijn allereerste officiële schaakpartij ooit. Foto: Rudi Hofman
De 17-jarige Nathan van Dam (rechts) begon goed aan de Grand Prix Zutphen, maar viel uiteindelijk buiten de prijzen. Foto: Rudi Hofman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld