Het laatste stukje van de looproute van 2,5 kilometer ging onder de Drogenapstoren door. Foto: Meike Wesselink
Het laatste stukje van de looproute van 2,5 kilometer ging onder de Drogenapstoren door. Foto: Meike Wesselink

Zevende editie Triathlon Zutphen nat maar geslaagd

Sport

ZUTPHEN - Triathlon Zutphen zorgde afgelopen zondag voor heel wat levendigheid in de stad. Het miezerende weer hield de deelnemers niet tegen om vol voor de overwinning te gaan en ook toeschouwers bleven er niet om thuis.

Door Meike Wesselink

Met ongeveer honderd vrijwilligers en daarnaast verkeersregelaars, was de organisatie van de afgelopen editie weer tot in detail geregeld. Verschillende deelnemers geven dit aan als ze nat, bezweet, rillend maar ook lachend de einduitslag bekijken op de Houtwal. Paul en Tijmen van team Tijmen uit Utrecht eindigen als tweede tijdens de sprintmarathon. Tijmen: “Leuk om door het centrum van Zutphen te lopen, alleen de kasseien bij de stadspoort waren natgeregend en daardoor verradelijk glad.” Ondanks het glijgevaar loopt Tijmen de vierde plaats die het team na het fietsen nog staat, in en weet het team daarmee te redden.

De triathlondeelnemers (lopers, fietsers, zwemmers) treffen elkaar op de Houtwal waar de wissels plaatsvinden. Per Ivar, Niels en Frederike zien nog wel een verbeterpuntje voor hun team dat bestaat uit broer, zus en hun beide partners. “Het wisselen van rugnummer en polsbandje ging niet helemaal lekker, waardoor we tijd verloren. Als we volgende week de triathlon in Zwolle gaan doen, moet dat echt beter”, aldus een kritische Frederike.

Veel mensen van buiten Zutphen nemen deel aan het sportevenement. Marian Joosten uit Gendt is met haar andere kleinkinderen naar Zutphen gekomen om Vince van veertien aan te moedigen. Ook in Gendt wordt jaarlijks triathlon gehouden en de hele familie Joosten is erbij betrokken. Ook de jonge generatie lijkt ermee aangestoken.

Een van de vrijwilligers is Wim Jans. Wim is voor de eerste keer betrokken bij de triatlon die nu acht jaar bestaat en dit jaar voor de zevende keer wordt gehouden. Wim doet dit jaar ook mee als deelnemer en heeft zich met vier keer per week trainen, met name op het zwemgedeelte goed voorbereid. “Met veel betrokken sponsors en vrijwilligers is het ontzettend leuk om bij te dragen aan de triatlon. Heel wat bedrijven en organisaties hebben een onderdeel gesponsord. Zo zijn de startnummers, de shirts en ook de lunchpakketten door verschillende bedrijven en verenigingen verzorgd. Omwonenden van het parcours zijn op de hoogte gesteld en uitgenodigd te komen kijken.”

De dag begint voor Wim al vroeg als om 6.00 uur het parcours moet worden uitgezet. Het vijf kilometer lange fietsparcours tussen Bronsbergen en centrum wordt met lint, hekken en verkeersregelaars afgezet. De wisselzone met de fietsen op de Houtwal wordt ingericht en afgezet door wielersportvereniging ETP en het zwemparcours in de Vispoortgracht van 125 meter wordt uitgezet en bemand met vrijwilligers van duikvereniging Albacare. Extra goed wordt gelet op onderkoeling. Echt jonge deelnemers die alleen in zwembroek aan de start verschijnen, krijgen een wetsuit of mogen het water niet in uit veiligheidsoverweging. Andere vrijwilligers staan naast de loopbrug aanwijzingen te geven over gladheid en een hinderlijk opstapje.

Een dertigtal deelnemers komt helemaal niet naar de start en enkel een paar schaafwonden zijn uiteindelijk het resultaat van het accuraat optreden van de vrijwilligers en EHBO.

Karlijn Westerveld die zelf actief is bij atletiekvereniging Hanzesport, staat op de kruising bij de Drogenapstoren de hardlopers aan te moedigen en hen op de juiste afslag te wijzen. “Dat beetje regen geeft helemaal niet. Het is zo ontzettend leuk om al de blije gezichten en fijne sfeer mee te maken. Ik kan op zijn minst de hardlopers een beetje aanmoedigen.”


triathlonzutphen.nl

De zwemmers trotseren de kou om tijdens het zwemgedeelte de beste tijd neer te zetten. Foto: Meike Wesselink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld