Gerard Greven (links) en Jaap Aarnoudse met de Joop Vreman Cup, genoemd naar de oud-voorzitter van FC Zutphen, die zondagmiddag 21 augustus klaarstaat voor de winnaar van het zesde Salland Electronics U13 Tournament. Foto: Eric Klop
Gerard Greven (links) en Jaap Aarnoudse met de Joop Vreman Cup, genoemd naar de oud-voorzitter van FC Zutphen, die zondagmiddag 21 augustus klaarstaat voor de winnaar van het zesde Salland Electronics U13 Tournament. Foto: Eric Klop

FC Zutphen houdt zesde editie Salland Electronics U13 Tournament

Sport

‘We hebben veel goodwill gekweekt’ 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Voor het eerst sinds 2019 vindt op de velden van FC Zutphen een volwaardige editie plaats van het Salland Electronics U13 Tournament. Van vrijdagavond 19 tot en met zondag 21 augustus strijden namens een tiental clubs uit binnen- en buitenland jeugdige voetbaltalenten om de eeuwige eer en niet te vergeten de Joop Vreman Wisselbeker.

Vanwege Corona ging het evenement in 2020 niet door. Om dezelfde reden werd het toernooi een jaar later in afgeslankte vorm gehouden. Nu is het eindelijk weer als vanouds. Drie dagen voetbal waarbij de U13, vroeger D-tjes, van het Duitse Bayer 04 Leverkusen als bekerhouder de strijd aanbindt met de leeftijdsgenoten van AZ, Borussia Mönchengladbach, Chelsea, Club Brugge, Feyenoord, KRC Genk, PSV, Vitesse en FC Zutphen dat als enige ook spelers van een jaartje ouder mag inzetten.  

“Veel deelnemende verenigingen zijn oude bekenden”, zegt toernooidirecteur Gerard Greven. “Of terug van weggeweest. Zoals Chelsea, dat in 2021 vanwege de pandemie op het laatste moment afzegde. Hoewel ze zelf aangaven dit jaar weer wel graag van de partij te willen zijn, gooiden andere oorzaken bijna opnieuw roet in het eten. Tijdens de inschrijving bleek de overname van de club nog niet geregeld. Daarom waren alle financiën geblokkeerd, hetgeen bij BVO’s ook consequenties heeft voor de jeugdselecties. Gelukkig is alles nog net in orde gekomen, zodat zowel wij als Chelsea zich gelukkig mogen prijzen met hun aanwezigheid. Als organisatie ontvingen we zelden zoveel blije reacties als van de roemrijke club uit west-Londen.”

Visie
Het internationale deelnemersveld liegt er niet om. Dat Ajax, vorig jaar tijdens het door Corona op één dag gehouden toernooi nog wel van de partij, ontbreekt is jammer maar helaas. Greven: ”Ons toernooi sluit niet aan bij de seizoenvoorbereiding van de Amsterdammers. Het komt voor hen naar eigen zeggen te vroeg, wellicht ook omdat de hoofdstad valt in het gebied dat tot begin september in de schoolvakantieperiode zit. Blijkbaar trekt AZ, dat in dezelfde provincie actief is, zich daar niets van aan. Net als bij PSV en Feyenoord heerst daar een andere visie. Zij zien het Zutphense toernooi als een soort trainingskamp, waarin voorafgaand aan het seizoen gevoetbald wordt tegen in principe gelijkwaardige tegenstanders met verschillende speelstijlen. Daarnaast is, met deels nieuw aangevulde selecties, sprake van teambuilding. Een totaalpakket dus, inclusief een goede organisatie waarin alles tot in de puntjes is geregeld. Wij hebben in Europa echt goodwill gekweekt.”

Het evenement is afhankelijk van sponsoren en andere gulle gevers. “Na alle malheur van de voorbije jaren hebben zij ons niet in de steek gelaten”, weet toernooipenningmeester Jaap Aarnoudse. “Zo kunnen we de selectie prima onderdak bieden, zowel in hotels als, goed voor de sociale contacten, bij gastgezinnen. Spelers en begeleiders van Bayer 04 Leverkusen bijvoorbeeld logeren bij particulieren die FC Zutphen een warm hart toedragen. Bij elkaar op het vlakbij gelegen Nienke van Hichtumplein, dat voor de gelegenheid drie dagen lang wordt omgedoopt tot Nienke von Hichtumplatz”. 

Eveneens in zijn nopjes is Aarnoudse met de primeur dat beide speelvelden van boarding en een heus scoreboard voorzien zullen zijn. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Het tweede terrein oogde altijd een beetje leeg. Alsof je er tegen Polderboys 6 speelt. Nu krijgt ook dat veld het nodige cachet. Overigens zijn er nog enkele plekjes vrij voor adverteerders”, werft de penningmeester tussen neus en lippen door.

Het zesde Salland Electronics U13 Tournament gaat vrijdag 19 augustus om 17.30 uur van start met het duel tussen bekerhouder Bayer 04 Leverkusen en de gastheren van FC Zutphen. Twee uur later verricht de Zutphense wethouder Rick Verschure de officiële opening. Of hij dan zijn trompet of zelfs het hele Spult meeneemt, is niet bekend. De twee andere toernooidagen beginnen steeds om 10 uur, waarna zondag om 15.15 uur het eerste fluitsignaal klinkt voor de finale. Toeschouwers betalen voor de vrijdagwedstrijden 3 euro entree en op zaterdag en zondag steeds 6 euro. Een passe-partout voor het hele toernooi kost 12,50. Jeugd tot en met 12 jaar heeft gratis toegang. 

Het complete speelschema is te vinden op www.fczutphentoernooi.nl. Meer informatie staat ook in een speciale bijlage die volgende week onder meer bij deze krant verschijnt.


fczutphentoernooi.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld