Het ging er fel aan toe in de wedstrijd FC Zutphen tegen ESA die in 3-3 eindigde. Hier wordt Timon Kuiper met een flinke sliding aangepakt. Foto: Hans ten Brinke

FC Zutphen geeft koppositie uit handen na 3-3 tegen ESA Rijkerswoerd

Sport

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft zaterdag dure punten verspeeld in de strijd om het kampioenschap. Zelf kwam het niet verder dan 3-3 tegen ESA, waardoor concurrent VV Dieren de koppositie overnam door zelf thuis met 6-0 te winnen van SV Waalstad. De nummer 3 JVC Cuijk haakte definitief af voor het kampioenschap vanwege de 2-1 nederlaag in Zelhem bij ZZC’20. FC Zutphen volgt nu op 1 punt van Dieren en JVC op 6 punten. Komende zaterdag gaat FC Zutphen op bezoek in Cuijk bij JVC.

Voordat begonnen werd, was het Jelle Macare die gehuldigd werd voor zijn 200e wedstrijd. Hij werd met recht een ‘kind’ van de club genoemd. De talentvolle Jelle Macare debuteerde vanuit de jeugd ruim 9 jaar geleden in het vlaggenschip. Maar ook was er een traan vanwege het overlijden van lid van verdienste Dien te Loo, die jarenlang erg betrokken was bij zaterdag-1. De jongens droegen rouwbanden en er werd een minuut stilte gehouden.

FC Zutphen begon zwak aan de wedstrijd. Al in de 5e minuut was het Dario van Hoften die een zwakke pass van de Zutphenaren op pikte en ongehinderd alleen op doelman Ezra Arends kon af gaan, en de bal beheerst in de benedenhoek schoot: 0-1. FC Zutphen toog daarop vol ten aanval. Maar de ploeg was te besluiteloos. Jesse de Vries dook alleen voor doelman Mitchell Verfuurden op, maar hij wachtte te lang. En Benjamin Roters had pech dat de bal op de lat belandde, na zijn goede actie.

In de 25e minuut was er een hoge voorzet vanaf rechts van ESA, waarbij doelman Arends de bal niet onder controle kreeg. Spits Job Seinen wist daar wel raad mee, en zorgde voor de 0-2. Daarna brak de beste periode van FC Zutphen aan. Want 2 minuten later was het 1-2. Luuk Meijer onderschepte goed een opgezette aanval, en gaf een afgemeten pass op Benjamin Roters. De spits van Zutphen schoot onberispelijk raak.

ESA kwam er niet meer uit, en FC Zutphen kreeg volop mogelijkheden. Jesse de Vries kreeg een grote kans, maar in plaats van opzij te leggen, stuitte hij op doelman Verfuurden. Maar uit de ontstane corner die prima genomen werd door Mido Blok, viel de verdiende 2-2 in de 41e minuut. Het was Benjamin Roters die koppend doelman Verfuurden kansloos liet. FC Zutphen had nog mogelijkheden op een voorsprong, maar met een gelijke stand ging men de rust in.

In de rust werd de goed spelende Niek Bakkerweerd gewisseld voor Zidane El Hadouchi. Niek Bakkerweerd had een enkelblessure opgelopen in een fel duel. FC Zutphen probeerde het goede spel van het eind van de eerste helft voort te zetten. En er was een prachtige aanval waarbij Jesse de Vries alleen voor de doelman kwam, na een prima loopactie. Maar in de 63e minuut was er een zware tegenvaller. ESA maakte de 2-3, nadat het verdedigend er opnieuw niet goed uit zag. De Zutphenaren kregen de bal niet weg en via een soort flipperkast viel de 2-3 door Job Seinen.

Doordat er onrust in de ploeg kroop, speelden de Zutphenaren te veel de lange bal, waardoor er te weinig goed opgezette aanvallen ontstonden. Jesse de Vries kreeg nog een goede mogelijkheid, maar hij schoot te slap in op doelman Verfuurden. Aan de andere kant kreeg Theo Weijs nog een goede kans via een schot van afstand die door Ezra Arends corner werd getikt. FC Zutphen probeerde met de moed der wanhoop nog een doelpunt te forceren.

Gelijkmaker in blessuretijd
Het was 4 minuten in blessuretijd dat de verdiende gelijkmaker toch nog viel. Een goed opgezette combinatie van achteruit bracht de bal bij Zidane el Hadouchi. Hij benutte zijn snelheid uitstekend, en stevende alleen op de doelman af, die hij kansloos liet: 3-3. FC Zutphen gooide nog een keer alles naar voren, maar had geluk, dat bij een tegenstoot van ESA, doelman Arends prima in greep. Daardoor bleef het 3-3, wat voor beide ploegen een terechte uitslag was.

Opstelling FC Zutphen: Ezra Arends, Koen Hulleman ( 70. Hidde Ruessink), Jelle Macare, Hidde van Kalker, Lucas Hengstenberg ( 75. Khen Bakkerweerd), David te Slaa, Mido Blok, Luuk Meijer, Niek Bakkerweerd ( 46. Zidane el Hadouchi), Bejamin Roters, Jesse de Vries ( 70. Timon Kuiper).