Een sfeerbeeld van een eerder gehouden motorweekend in Dasburg. Foto: MotorTourClub Bicyclette
Een sfeerbeeld van een eerder gehouden motorweekend in Dasburg. Foto: MotorTourClub Bicyclette

Lenterit eerste activiteit van Zutphense motorclub onder nieuwe naam

Sport

‘Een wereld gaat voor je open als je een keer meerijdt’

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - MTC Bicyclette in Zutphen gaat voortaan verder als MotorTourClub Bicylette. Hiertoe is besloten omdat de combinatie van de afkorting MTC en Bicyclette (fiets) verwarring in de hand werkte. Voorzitter Joost van Blokland en bestuurslid Fred Weenink maken de naamsverandering bekend vlak voor de jaarlijkse Lenterit. 

De Lenterit staat voor zondag 29 mei op de kalender. Leden en eventuele gastrijders vertrekken om 10.00 uur vanaf de Laan naar Eme 95. De rit is ongeveer 200 kilometer en voert de deelnemers naar Felsenmühle in Duitsland. Tussen de middag is er een lunchstop. Het is een van de vele tochten die door de vijfkoppige toercommissie worden uitgezet. 

Zo zijn er door het jaar heen op zaterdag en zondag tien andere toertochten van 150 tot ruim 200 kilometer en vier kortere vrijdagavondritten. Voor alle tochten geldt dat gastrijders van harte welkom zijn. Leden kunnen de per mail doorgestuurde routes in hun GPS-systeem laden en ook op andere momenten rijden.

Corona
In 2000 nam een stel vrienden in café La Bicyclette in de Vaaltstraat het initiatief voor de oprichting van MTC Bicyclette. Die was op 21 april dat jaar een feit. Vlak voor de coronacrisis was de club met 60 leden groter dan ooit. Sindsdien is het ledental geslonken tot 46. Van Blokland en Weenink vermoeden dat corona voor een aantal minder actieve leden het laatste zetje is geweest. Doelstelling van het bestuur is binnen enkele jaren weer op 60 leden te zitten.

Voor het voortbestaan is deze groei geen absolute noodzaak. MotorTourClub Bicylette heeft geen eigen onderkomen en dit scheelt flink in de kosten. Voor vergaderingen, clubavonden en cursussen maakt de club tegen een schappelijke vergoeding gebruik van het clubhuis van wielersportvereniging ETP Zutphen aan de Laan naar Eme 95.

Motorweekend
Behalve aan genoemde toertochten beleven de leden ook veel plezier aan de traditionele bowlingmiddag in januari, de grote barbecue in augustus en het stampottenbuffet in november. Hoogtepunt is het motorweekend dat ditmaal van 10 tot en met 13 juni in Nassau nabij Koblenz wordt gevierd. Liefst 30 van de 46 leden hebben zich hiervoor opgegeven. 

Hieruit blijkt volgens Van Blokland en Weenink de grote betrokkenheid. De voorzitter benadrukt dat leden niets verplicht zijn. “Het is puur op basis van vrijblijvendheid. Motorrijders zijn per definitie gezellige mensen maar wel betrokken.” Volgens Weenink is de sfeer onder de leden gewoon heel prettig.

Vermeldenswaard is dat ‘Bicyclette’ voor alle geslaagde motorrijders van zowel verkeersschool Voskamp als Teamwork een aparte toertocht regelt. De nieuwbakken motorrijders maken onder begeleiding van voorrijders van de tourclub een mooie rit waarbij een lunch is inbegrepen. Soms levert dit ‘Bicyclette’ een of meer nieuwe leden op. 

Onbekendheid
Dat aan het woord motortourclub een enigszins oubollig imago kleeft, is in de ogen van Van Blokland onterecht: “Ik denk dat het gewoon onbekendheid is met het fenomeen. Er zijn duizenden motorrijders in de omgeving van Zutphen. Als mensen een keer met ons hebben meegereden en ervaren hebben hoe leuk het is, dan gaat er een wereld voor ze open. En die wereld willen we ze graag bieden.”

Kijk voor meer informatie op de website. Interesse in een lidmaatschap of wil je een keer meerijden? Stuur dan een mailtje.


fredweenink1@gmail.com

www.mtc-bicyclette.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld