Martien Brinkman, emeritus hoogleraar theologie. Foto: PR

Martien Brinkman, emeritus hoogleraar theologie. Foto: PR

Lezing Martien Brinkman: een spirituele biografie

Religie

LOCHEM - God of Godsbeeld, zo luidt de titel van de lezing die Martien Brinkman, emeritus hoogleraar theologie, op zondag 26 maart geeft in de Remonstrantse Kerk in Lochem. De aanleiding is zijn nieuwe boek ‘Hoe mijn god veranderde’. Een reisverslag noemt hij het zelf. Dit slaat meer op de geestelijke reis die hij in vijftig jaar theologiebeoefening heeft doorgemaakt, dan op een concrete reis.

Inhoudelijk verschoof de aandacht van Brinkman in de loop der jaren nogal: van de protestantse en rooms-katholieke West-Europese theologie van de jaren zeventig naar de oecumenische ontwikkelingen in de jaren tachtig en negentig. Vanaf 2000 richtte Brinkman zich voornamelijk op de niet-westerse (met name Afrikaanse en Aziatische) theologie. Die niet-westerse belangstelling had ook zijn weerslag op zijn eigen Jezusbeeld. Die vond hij in de film, de literatuur en de beeldende kunst. De laatste tien jaar focust Brinkman zich vooral op de relatie religie en poëzie. In Hoe mijn God veranderde doet hij een poging die belangstelling voor niet-westerse en kunstzinnige (geloofs)uitingen weer in zijn eigen theologie te integreren.

Brinkmans boek is een spirituele biografie. Tegelijk is het een kleine theologiegeschiedenis vol ontmoeting, debat en reflectie. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van godsgeloof en nieuwsgierig is naar de mooie inkijkjes in de theologie, de inspiratiebronnen en het persoonlijk geloof van Martien Brinkman.
De lezing in de Remonstrantse Kerk (Emmastraat 10) begint om 15 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie, thee en iets lekkers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld