Wethouder Rick Verschure op kop, gevolgd door zijn collega Jasper Bloem en burgemeester Wimar Jaeger. In de rode jas bestuurslid Simone Meijer van de stichting Toegang (i.o.). Foto: Sander Grootendorst
Wethouder Rick Verschure op kop, gevolgd door zijn collega Jasper Bloem en burgemeester Wimar Jaeger. In de rode jas bestuurslid Simone Meijer van de stichting Toegang (i.o.). Foto: Sander Grootendorst

‘Wheelies, wheelies, wheelies!’ B en W op rolstoelverkenningstocht

Politiek

WARNSVELD – Een niet-rolstoelgebruiker die een ritje maakt in zo’n tweewieler leert al gauw wat zoal de obstakels zijn. Je merkt dat bij de inrichting van straten en pleinen niet altijd even goed is nagedacht over de gevolgen voor andere weggebruikers dan fietsers, voetgangers en (vooral) automobilisten.

Door Sander Grootendorst

Voor een verslag in Contact was ik in Warnsveld een middagje mee op rolstoelverkenningstocht samen met drie leden van de nieuwe stichting die zich sterk maakt voor een rolstoeltoegankelijke gemeente. Het voltallige college van B en W, gemeentesecretaris Monique Stouten en beleidsadviseur Mieke Bouwmeester sloten aan. 

Zich als beginneling verplaatsen in een rolstoel valt niet mee, ook nog aantekeningen en foto’s maken terwijl het bovendien ging regenen, deden mij besluiten toch maar op twee benen verder te gaan. Meteen beseffend dat drie van de deelnemers dat niet kunnen: ze zijn aan hun rolstoel gebonden.
“De tocht was in elk geval goed voor mijn relativeringsvermogen”, zei wethouder Eva Boswinkel na afloop.

Geduld hebben hoort daar ook bij. “Dat je bij elke zijstraat steeds niet rechtdoor kunt, maar eerst die zijstraat in moet doorrollen naar een plek waar je van de stoep af kunt…”  Anton Rotman, ervaren ‘roller’, gaat dat makkelijker af: hij ‘neemt’ de stoeprand met een wheelie. “Heb er een beetje een sport van gemaakt.”

Simone Meijer, rolstoelgebruiker sinds 2020: “Het eerste wat Anton me aanraadde was: wheelies, wheelies, wheelies!” Gelukkig dat ze Rotman kende, want wie gaat je dat anders aanleren? “Je krijgt van Medipoint een rolstoel, hartstikke mooi, goed geregeld, maar daarna moet je het helemaal zelf uitzoeken. Terwijl je natuurlijk niet bepaald in een levensfase bent die maakt dat je veel zin hebt om er lekker mee aan de slag te gaan.”

Er wordt inmiddels aan gewerkt: rolstoelrijlessen. De nieuwe stichting wil graag dat die structureel worden (en liefst gesubsidieerd). Als kortstondig ervaringsdeskundige kan ik het daarmee eens zijn. Bij pogingen de anderen bij te houden, vormde ik af en toe een gevaar op de weg… Een rolstoeler is een volwaardige weggebruiker.

Doorzetters
Waar burgemeester Wimar Jaeger en sportwethouder Rick Verschure met hun krachtig postuur de leiding namen in de rolstoelrit, op de voet (beter gezegd het wiel) gevolgd door cultuurwethouder Sjoerd Wannet, hadden Boswinkel en Stouten (en de verslaggever) meer moeite. “Ik had na een tijdje gewoon geen zin meer”, zei Boswinkel. “Maar ja: als je zonder rolstoel niet van A naar B kunt, schiet je met ‘geen zin meer’ niets op.” Meijer: “Het betekent dat je die afstanden niet meer gaat afleggen. Je wereldje wordt steeds kleiner.” Wannet concludeerde dat rolstoelgebruikers echte doorzetters zijn. Verschure: “Ons doel vandaag was alleen maar het terugrijden naar ’t Warnshuus. Wij ervaren dit één keer, rolstoelgebruikers elke dag.”

Het enige wat je als gemeente kunt doen: de ‘rollers’ bij de inrichting van stad en dorp tegemoet komen.  Wannet, die ook de portefeuille openbare ruimte beheert: “Dit deel van Warnsveld is nog maar kortgeleden heringericht, nadat de riolering was vervangen. Jammer dat er niet meer rekening is gehouden met rolstoelen.”
In één opzicht is de toestand voor rollers zelfs verslechterd. Waar ‘vroeger’ bij elke oprit naast een woning alleen de stoepband schuin afliep, doet nu de hele stoep dat. Voor de burgemeester vormden die afritten de grootste hindernis, zei hij. Hij kwam er nog redelijk overheen. “Maar ik bakte er niks van”, erkende Boswinkel. “Voor rollators is het helemaal lastig”, stelde bestuurslid Henk Schouten. “Die kun je niet bijsturen.” De verslaggever, die zijn rolstoel als een soort rollator voor zich uit duwde, kan dat beamen. Bij elke uitrit wilde dat ding naar de straat toe rollen.

Dat moet dus anders in het vervolg. “Niet de stoep omlaag, maar de weg omhoog, dan rem je meteen de snelheid van de auto’s”, suggereerde Jaeger. Het probleem is niet zomaar even overal op te lossen, maar een hoop kleine maatregelen kunnen wel. Wethouder Jasper Bloem stipte bijvoorbeeld aan dat de stoepen soms flink waren versmald doordat heggen onvoldoende waren gesnoeid. “Ook goed als aanwonenden meedenken.”

Brievenbus
De brievenbus op de Dreiumme is zo ongeveer het beste voorbeeld van hoe snel het fout kan gaan. Hij is plompverloren tussen een heg en de straat neergepoot. “Met een iets bredere rolstoel dan die van ons kun je er aan geen van beide kanten langs”, liet Rotman zien. Het was aan het einde van de tocht, alle deelnemers slaagden voor dit inofficiële examen. “Langzaam maar zeker ging het onderweg beter”, zei gemeentesecretaris Stouten, die zich herstelde van een slow start

Echt niet te doen: medicijnen ophalen uit het bovenste vakje van de apotheekvitrine. Rick Verschure moest smokkelen, ging toch maar even rechtop staan. Henk Schouten: “Het lukt alleen als je vraagt of anderen je helpen. Dat gaat over het algemeen goed en dat is fijn. Alleen vervelend dat ze soms tegen je gaan praten alsof je een klein kind bent.”

Het vierde bestuurslid, Everdien Vanderlijde, wachtte de terugkeerders van de expeditie in ’t Warnshuus op voor een korte evaluatie. Ze legde het doel van de nieuwe stichting uit: “Niet achteraf, zoals nu, maar vooraf rolstoelgebruikers bij ontwikkelingen betrekken. Zodat we zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij.” 

Zelf had ik nog nooit in een rolstoel gezeten, alleen anderen erin voortgeduwd. Mocht zich een gelegenheid voordoen: een ‘rolstoel-belevingstocht’ is voor iedereen een aanrader. Enerzijds beperk je jezelf, maar anderzijds verruimt het je blik op leefomgeving en medemens.

Met dank aan: Stichting Toegang (i.o.), Medipoint, Apotheek Warnsveld en ‘t Warnshuus.

Sommige stoepranden blijken onneembare vestingen. Ervaringsdeskundige Anton Rotman schiet gemeentesecretaris Monique Stouten te hulp. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant