PvdA forumlid Lieke Roos-Ritzema (l) overhandigt de Rode taart aan Deddie Van Alphen. Foto: PR
PvdA forumlid Lieke Roos-Ritzema (l) overhandigt de Rode taart aan Deddie Van Alphen. Foto: PR

Rode taart voor taalvrijwilligers Eekschuur

Politiek

WARNSVELD - Al ruim 6 jaar geeft een groep van ongeveer 20 vrijwilligers Nederlandse taalles aan asielzoekers. Reden voor de PvdA om hen afgelopen woensdag een rode taart uit te reiken. 

Deddie van Alphen is een van de initiatiefnemers van deze taallessen. Bij de komst van het AZC, nu zo’n zes jaar geleden, begon ze met een paar enthousiastelingen. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot rond de twintig vrijwilligers. Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geven ze in wisselende samenstelling les. 

Naast het leren lezen en spreken van de Nederlandse taal is ontmoeting een belangrijk doel. Cursisten bepalen zelf of ze elke week komen of wat onregelmatiger. Dat is geen probleem. Er doen er altijd wel een stuk of 40 mee. Aan elke tafel in de grote zaal van de Eekschuur tref je een vrijwilliger met twee tot zes cursisten. Kinderen mogen ook komen. Zij worden opgevangen terwijl de ouders aan de taalles meedoen.

Deddie: “Het leren begrijpen van de Nederlandse taal is erg belangrijk om mee te kunnen doen. We besteden in de lessen ook aandacht aan heel veel dagelijkse dingen, Nederlandse gewoonten en cultuur. Zo lezen we bijvoorbeeld een sollicitatiebrief. Vandaag, vlak voor Sinterklaas, hebben we bakjes met Sintlekkers neergezet.”

De PvdA vindt het initiatief fantastisch: “Het is heel laagdrempelig. Er is geen wachtlijst. En er is altijd plek voor nieuwe cursisten. Dit initiatief draagt bij aan integratie en ontmoeting tussen mensen uit Zutphen en mensen uit het AZC. De rode taart is dik verdiend!”

Ook taalles geven of op een andere manier een steentje bijdragen? De groep vrijwilligers kan altijd uitbreiding gebruiken. Mail dan naar m.vanalphen@planet.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld