Sabien Dokter nam twee Rode Taarten in ontvangst, namens haar collega’s, uit handen van Arne Bouma, gemeenteraadslid voor de PvdA. Foto: PR

Sabien Dokter nam twee Rode Taarten in ontvangst, namens haar collega’s, uit handen van Arne Bouma, gemeenteraadslid voor de PvdA. Foto: PR

Rode taart voor verloskundigen

Politiek

Rode taart voor verloskundigen

ZUTPHEN - De Rode Taart van de PvdA is ditmaal uitgereikt aan de verloskundigen van verloskundig samenwerkingsverband Zutphen en omstreken (VSV Zutphen e.o.), een van de oudste verloskundige samenwerkingsverbanden in Nederland. Sabien Dokter nam twee Rode Taarten in ontvangst namens haar collega’s, die werden overhandigd door Arne Bouma, gemeenteraadslid voor de PvdA. 

De Zutphense zorgeconoom benadrukte de unieke rol van de verloskundige, die iedere zwangere de verloskundige zorg dicht bij huis biedt. Als vrouwen en verloskundigen een vertrouwensband opbouwen, leidt dat tot betere uitkomsten: het voorkomt onnodig medicatiegebruik, verlaagt zowel moeder- als babysterfte en verbetert de kwaliteit van zorg. 

”In Nederland hebben we een verloskundig systeem waar veel landen in de wereld jaloers op zijn. Sinds 2021 is de Nederlandse thuisbevalling als nationaal erfgoed aangemerkt. Net zoals de huisarts, is de verloskundige als zogenaamde eerstelijns zorgverlener, dé poortwachter voor verloskundige zorg: 75% van alle geboren baby’s in Nederland worden door de verloskundige opgevangen. Zodra de kans op complicaties toeneemt, wordt de zwangere doorverwezen naar het ziekenhuis. Vorig jaar sloot Gelre ziekenhuizen de afdeling verloskunde voor enkele weken. De verloskundigen in de Zutphense regio moesten alle zeilen bijzetten om zwangeren veilige zorg te bieden. Ook al leidde dat af en toe tot hachelijke situaties, de samenwerking met ambulancediensten en aanpalende ziekenhuizen bood vaak net op tijd de noodzakelijke zorg die hard nodig was. De noodzaak van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen met een afdeling verloskunde, spoedeisende hulp (SEH) en kindergeneeskunde, werd door de sluiting van de verloskunde afdeling in Zutphen extra bevestigd. Iedereen ziet dat we tegen de grenzen van ons zorgsysteem aan zitten. De hartverwarmende en ingetogen toewijding van de verloskundigen in en om Zutphen, maakt van hen een stille kracht. Ze zijn in staat om de kalmte te bewaren en kwalitatief goede verloskundige zorg te bieden. Zolang de samenwerking tussen de verloskundigen van de Zutphense regio en het Gelre Ziekenhuis goed is, zal de verloskundige zorg in en om Zutphen gewaarborgd blijven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant