Afbeelding
Pexels

Hoe plaats je glaswol op de goede manier?

Partnerbijdrage

Glaswol is een isolatiemateriaal dat gemaakt is van een combinatie van gerecycled glas en zand, Glaswol is een van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal in ons land. Het is ook helemaal niet gek dat glaswol zoveel gebruikt wordt, aangezien het een stof is die niet oplost in water en ook niet kan branden, Door deze eigenschappen is het prima materiaal om te gebruiken als bouwmateriaal. Glaswol is ook nog eens goedkoop, het heeft een isolerende functie en het is flexibel, hierdoor kan je het ook heel goed voor kleine ruimtes gebruiken. Maar hoe gebruik je glaswol nu op de juiste manier? In deze blog lees je meer over het gebruiken van glaswol. 

Hoe moet je glaswol verwerken?
Het is niet heel ingewikkeld om glaswol te verwerken. Het is heel erg makkelijk om de stukken glaswol op maat te snijden of knippen. Ook is het makkelijk vouwbaar. Hierdoor kan je iedere ruimte er heel makkelijk mee opvullen. Wanneer je het vast wil zetten, dan kan je dit doen met behulp van nietjes of spijkers. 

Hoe zit de isolerende werking van glaswol in elkaar?
Glaswol heeft een driedimensionale structuur. Door deze structuur wordt tussen de vezels lucht opgesloten. Doordat deze lucht geïsoleerd zit kan er geen warmte meer afgevoerd worden. Voor een ruimte waar geen vocht meer moet komen is ook een glaswol ontwikkeld met een laagje bekleding erop.

Isoleren met pir OSB platen
Een andere manier van isoleren is met behulp van pir osb plaatWaar glaswol flexibel is en ruimtes op kan vullen om deze te isoleren zijn pir OSB platen van hard materiaal gebruikt. Ze hebben een ruw uiterlijk en zijn niet te gebruiken in ruimtes waar ze in het zicht zitten. Laten we het zo zeggen, het zijn geen schoonheden.

Nu vraag je je wellicht af waar deze platen dan wel gebruikt kunnen worden, dat is op plaatsen als een garage of een schuur als je die wil gaan isoleren. Mocht je ze wel weg willen werken, dan kan je er altijd een gipsplaten voorzetwand tegenaan zetten. 

Zijn deze isolatiematerialen ook geluidswerend?
Als het gaat om glaswol kan je met zekerheid zeggen dat deze geluidsisolerend is. Mocht je de ruimte geluidsdicht willen maken dan is glaswol daar goed geschikt voor. pir OSB platen daarentegen zijn alleen warmte en vocht werend. Het houdt wel iets aan geluid tegen, maar de isolerende werking voor wat betreft geluid is zeer matig.

Welk isolatiemateriaal is beter?
Beide soorten hebben hun eigen kwaliteiten als het gaat om isolatie. Een voordeel van de pir OSB platen is wel dat het minder ruimte inneemt als isoleren met glaswol. Bij glaswol zou je dan nog een voorzetwand moeten plaatsen, die dan meer ruimte in neemt als een plaat recht tegen de muur aan.

Daarnaast is de isolerende werking van glaswol wel een stuk uitgebreider. Deze houdt warmte, vocht en geluid tegen. Als het gaat om de pir OSB platen kan je alleen maar zeggen dat ze vocht en warmte werend zijn. 

Dit artikel wordt u aangeboden Isolatienoord.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant