Foto: PR

Hoe monteer je sneeuwkettingen?

  Partnerbijdrage

Ga je binnenkort op wintersport? Dan hoop je ongetwijfeld dat er in het land van bestemming veel sneeuw valt in de periode dat jij er verblijft. Logisch, want de pistes verkeren dan in perfecte staat. Toch is een grote hoeveelheid sneeuw niet altijd prettig. Je moet het wintersportgebied immers wel fatsoenlijk kunnen bereiken met de auto. Wanneer er veel sneeuw gevallen is, kan dit betrekkelijk lastig zijn. De wegen zijn dan immers glad. Gelukkig is hier een oplossing voor: sneeuwkettingen. Als je deze kettingen monteert, heb je voldoende grip op de weg. Maar hoe monteer je sneeuwkettingen eigenlijk? In deze tekst vertellen wij je precies hoe je dit doet.

Richt je tot de gebruiksaanwijzing

Bij sneeuwkettingen wordt altijd een gebruiksaanwijzing geleverd. In dit boekje staat onder meer een instructie over de manier waarop je sneeuwkettingen monteert. Als je de instructie doorloopt, lukt het je vast en zeker om de sneeuwkettingen aan te brengen. Ondanks dat een gebruiksaanwijzing vaak duidelijk is, kan niet iedereen hiermee overweg. Je kunt in dat geval zelf uitvogelen hoe het werkt, maar dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat de kans bestaat dat je de sneeuwkettingen op de verkeerde manier monteert. Hierdoor doen ze hun werk mogelijk niet. In het ergste geval kun je ze zelfs verliezen tijdens het rijden.

Stappenplan voor sneeuwkettingen monteren

Word je niet veel wijzer van de gebruiksaanwijzing? Of ben je het boekje met instructies kwijt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een handig stappenplan opgesteld voor het monteren van sneeuwkettingen. Wanneer je deze stappen doorloopt, heb je de sneeuwkettingen op de juiste manier gemonteerd om de wielen van jouw auto.

Stap 1: Controleer of de kettingen nergens in de knoop zitten

Voordat je begint met het monteren van sneeuwkettingen, raden wij je aan ze goed te controleren. Kijk bijvoorbeeld of ze nergens in de knoop zitten. Is dit wel het geval? Haal ze dan eerst uit de knoop. Knopen kunnen namelijk hinder veroorzaken bij sneeuwkettingen monteren.

Stap 2: Leg de sneeuwkettingen voor het wiel neer

Zitten er geen knopen (meer) in jouw sneeuwkettingen? Leg ze dan voor de wielen neer waar je de ketting om wilt monteren. Let hierbij extra goed op wat de voor en achterkant is. Als je de voorkant van de ketting aan de achterkant van het wiel monteert, gaat er namelijk iets mis.

Stap 3: Monteer de kettingen om het wiel

Als je weet hoe de sneeuwkettingen van Heuts om het wiel moeten, kun je beginnen met monteren. Schuif de ketting allereerst achter het wiel, pak de twee uiteinden en bevestig deze bovenop het wiel aan elkaar. Verspreid vervolgens de rest van de ketting over het wiel. Heb je een zelfspannende sneeuwketting gekocht? Zet de spanner dan open. Monteren gaat dan een stuk makkelijker.

Stap 4: Vergeet de haakjes niet vast te zetten

Bij het monteren van sneeuwkettingen is het je mogelijk al opgevallen dat er haakjes aan de onder- en bovenkant zitten. Niet iedereen weet wat zij met deze haakjes moeten, waardoor ze vaak los blijven hangen. Zonde, want dit kan schade aan jouw velgen veroorzaken. Maak de haakjes daarom altijd vast. Dit geldt zowel voor de onderste als de bovenste haakjes.

Stap 5: Zet de spanner om

Is het hele wiel bedekt met de sneeuwketting? Vergeet dan niet om de spanner weer om te zetten. Om het aanbrengen te vergemakkelijken heb je deze voorafgaand aan het monteren geopend. Voordat je ermee gaat rijden, moet je hem weer sluiten. Helaas is dit iets wat veel mensen vergeten. Hierdoor kunnen sneeuwkettingen makkelijk van het wiel glijden. haken niet

Stap 6: Rijd er een stukje mee

Wanneer je de spanner hebt omgezet naar de drive-stand, ben je klaar. Om er zeker van te zijn dat de sneeuwkettingen goed gemonteerd zijn, raden wij je aan er een stukje mee te rijden. Controleer vervolgens of de kettingen nog goed om de wielen zitten. Als dit het geval is, heb je ze op de juiste manier gemonteerd.

Oefen thuis met het monteren van sneeuwkettingen

Ga je naar een wintersportgebied waar het verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden? Dan is het handig als je weet hoe je ze kunt monteren. Oefen daarom altijd thuis met sneeuwkettingen monteren. Hier pluk je de vruchten van als je ze in een wintersportgebied moet monteren. Je weet dan immers precies wat je moet doen, waardoor je sneeuwkettingen binnen de kortste keren gemonteerd hebt. Zodoende kun je jouw weg snel vervolgen, waardoor je uiteindelijk eerder op de piste staat.

Dit artikel wordt u aangeboden door Heuts. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden