Zijn laadpalen bij je bedrijf verplicht?

  Partnerbijdrage

Elektrisch rijden wordt steeds meer de norm. Steeds meer mensen raken overtuigd van de voordelen van elektrisch rijden. Door de explosieve stijging van het aantal elektrische voertuigen neemt ook de vraag naar laadpunten toe. De overheid investeert flink in het aanleggen van openbare laadlocaties en verleent subsidies om de aanschaf van een laadpaal zo interessant mogelijk te maken voor zowel bedrijven als particulieren. Ook worden er een aantal punten gewijzigd in de wet, in sommigen gevallen is het zelfs verplicht om een laadpaal te installeren. Geldt dit ook voor jouw bedrijf?

Ook bestaande gebouwen
Momenteel groeit het aantal elektrische auto’s harder dan het aantal openbare laadpalen. Dit kan ervoor zorgen dat er in de toekomst niet voldoende laadpunten beschikbaar zijn voor alle elektrische autobestuurders. Om dit te voorkomen is er vanaf 2020 een nieuwe wet dat stelt dat (deels) gerenoveerde of nieuwe commerciële gebouwen met minimaal 10 parkeerplaatsen op hetzelfde terrein minimaal één oplaadpunt voor elektrische auto’s moeten aanleggen. Vanaf 2025 zijn ook bestaande gebouwen aan de beurt.

Subsidie voor laadpaal
Om het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto financieel zo interessant mogelijk maken stelt de overheid geld ter beschikking. Zo is er bijvoorbeeld de MIA, waarmee je 3,5%, 27% of maar liefst 36% van het investeringsbedrag terug kan krijgen. Of de VAMIL, waarmee je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Let op, het investeringsbedrag moet minimaal 2.500 euro bedragen en de laadpaal moet op eigen grond geplaatst worden.

Maak uw laadpaal rendabel!
Het installeren van een laadpaal vraagt om een flinke investering. Maar door de laadpaal ook openbaar beschikbaar te stellen verdien je de investeringskosten binnen enkele jaren weer terug. Als je ervoor kiest om de laadpaal openbaar aan te bieden wordt de laadpaal toegevoegd aan een lijst met openbare laadstations zodat anderen de laadpaal ook kunnen vinden. Het is dan van belang dat de laadkosten terecht komen bij de gebruiker, kies daarom altijd voor een laadbeheer abonnement. Op die manier heb je altijd inzicht in alle laadsessies, transacties en kunt u de laadpaal op afstand bedienen.

Vind de juiste laadpaal
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om een laadpaal bij bedrijf of bij het kantoor te laten installeren? Bekijk dan eens de website van 50five. Daar is allerlei informatie te vinden over het uitzoeken van een laadpaal. Zo krijg je een beeld van wat je moet verwachten als je een laadpaal wil aanschaffen. Bovendien neem 50five ook de installatie voor je uit handen, zodat jij elke dag met een volle accu, en een gerust hart de weg op kan.

Staat een laadpaal kopen al bij jou op de planning?

Dit artikel wordt u aangeboden door 50five. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden