Foto: PR

Persoonlijk profiel: onmisbaar in elk cv

  Partnerbijdrage

Veel recruiters vinden een cv met een persoonlijke touch enorm verfrissend. Dagelijks komen er tientallen cv’s langs die allemaal op elkaar lijken. Als jij wilt opvallen tussen de grijze massa dan moet jouw cv eruit springen. Dat doel bereik je makkelijk met een persoonlijk profiel. Deze profieltekst vind je in bijna elk cv sjabloon net onder de persoonlijke gegevens en is onmisbaar op een professioneel en aantrekkelijk cv.

Wat is een persoonlijk profiel?

Het persoonlijk profiel dat je op je cv plaatst wordt ook wel profielschets genoemd. En de naam zegt het al: je schetst in een paar korte zinnen wie je eigenlijk bent. Zie het als een geschreven voorstelrondje waarbij je iets vertelt over jou als persoon, maar ook over hoe jij werkt en welke ambities jij voor de toekomst hebt.

De kunst van de persoonlijke touch

Zodra de lezer van jouw cv het document opent en je persoonlijk profiel ziet, heb je onmiddellijk de aandacht te pakken. Op deze manier betrek je de lezer op een meer persoonlijk vlak bij een doorgaans zakelijk cv. Daarnaast krijgt de werkgever een beter beeld van je naast alle feitelijke informatie.

Valkuilen van een persoonlijk profiel

Hoewel een persoonlijk profiel onmisbaar is in elk cv, kun je ook tegen enkele nadelen aanlopen. Als je al een vrij lang cv hebt, dan kan een persoonlijk profiel er net voor zorgen dat je cv te lang is. Normaal gesproken is een curriculum vitae maximaal twee A4’tjes. 

Daarnaast is de woordkeuze en manier van schrijven zeer belangrijk. Sla je de plank mis met je persoonlijk profiel dan kan dat juist tegen je werken.

Hoe schrijf je een goed persoonlijk profiel?

Nu je weet dat een profielschets een waardevolle aanvulling is op je cv, kun je wel wat tips gebruiken bij het opstellen ervan. 

  • Schrijf je korte tekst in de ik-vorm, zo houd je het persoonlijk
  • Stel jezelf voor in niet meer dan vier tot vijf regels
  • Leg de focus op je goede eigenschappen
  • Probeer clichés als ‘ik ben een echte duizendpoot’ zoveel mogelijk te vermijden
  • Maak er een verhaaltje van zodat het lekker wegleest

Waar schrijf ik over?

Omdat je maar weinig woorden hebt om je boodschap over te brengen, moet je er even goed voor gaan zitten en de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat kan ik goed?
  • Hoe ben ik op het werk?
  • Wat zijn mijn goede eigenschappen?
  • Welke successen heb ik geboekt?
  • Wat zijn mijn ambities voor de toekomst?

Handig: een voorbeeld van een persoonlijk profiel

Het schrijven over jezelf kan knap lastig zijn. Om je alvast wat inspiratie te geven, lees je hier een voorbeeld van een persoonlijk profiel.

“Als projectmanager ben ik 10 jaar geleden begonnen en begeleid ik nu met veel enthousiasme complexe projecten met 15+ teamleden. Al deze neuzen moeten de juiste kant op gaan en daar zet ik dagelijks mijn klantgerichte aanpak en interpersoonlijke vaardigheden voor in. Ik ben er dan ook trots op dat al mijn projecten tot een goed eind worden gebracht samen met een sterk team.”

Dit artikel wordt u aangeboden door CV.NL. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden