Foto: PR

Doe meer met uw overwaarde

  Partnerbijdrage

Bij veel huizenbezitters is de woningwaarde fors hoger dan de hypotheek. Zij hebben overwaarde. Zo kunt u profiteren van het geld dat in stenen zit.

Overwaarde ontstaat door aflossen of waardestijging van uw huis. Als uw woning bijvoorbeeld 400.000 euro waard is en uw openstaande hypotheekschuld is nog maar 250.000, dan heeft u 150.000 euro overwaarde. 

Dit geld komt gewoonlijk pas vrij zodra u de woning verkoopt. Maar er zijn manieren om van uw overwaarde te profiteren zonder te verhuizen. Ook hebben banken de afgelopen tijd verschillende verzilverproducten geïntroduceerd om geld uit stenen te halen. 

Lagere maandlasten

Overwaarde kan u een lagere hypotheekrente opleveren. Met een lage hypotheeksom tegenover de woningwaarde, is het risico voor de bank ook laag. Mogelijk vervalt hierdoor een opslag op uw rentetarief of komt u in aanmerking voor rentekorting. Dit wordt ook wel de risicoklasse genoemd.

Let op: banken vertellen u niet altijd als de hypotheekrente omlaag kan. U moet dan aantonen dat uw risicoklasse is gedaald, bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde of een taxatie.

Een investering in het huis

Een verbouwing of renovatie vergroten uw woonplezier. Hetzelfde geldt voor energiebesparende maatregelen, met als extra voordeel dat de energierekening daalt. Een investering in het huis komt ook nog eens ten goede aan de woningwaarden.

De hoge kosten zijn vaak een drempel om weer helemaal naar uw zin te maken. Met overwaarde kunt u de hypotheek verhogen voor een investering in uw huis. En met de lage hypotheekrente van dit moment is de impact op uw maandlasten beperkt.

En met een verhuurhypotheek is het zelfs mogelijk om een huis te kopen voor verhuur. 

Geld uit stenen halen

Met een verzilverhypotheek kunt u overwaarde opnemen. Dit product is geïntroduceerd voor huizenbezitters op leeftijd. Zij willen de overwaarde graag gebruiken als aanvulling op het pensioen of een andere consumptieve besteding, bijvoorbeeld een camper.

Met een reguliere verhoging is dit niet toegestaan. Daarbij is een hogere hypotheek vaak niet passend door strengere toetsing rondom de AOW-leeftijd. 

Met een verzilverhypotheek mag de overwaarde consumptief gebruikt worden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de ruime toetsing op basis van de werkelijke hypotheeklast. Bij sommige banken betaalt u zelfs geen hypotheekrente, maar wordt dit bijgeschreven bij de hypotheekschuld.

Dit artikel wordt u aangeboden door fx.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden