Foto: PR

Meer dan 7 jaar wachten op een sociale huurwoning

  Partnerbijdrage

Als je wilt verhuizen en je inkomen aan de lage kant is, kun je altijd nog aanspraak doen op de sociale huur. Tenminste, als je er vroeg bij bent. Sociale huurwoningen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen zijn namelijk niet zo eenvoudig te bemachtigen. De wachttijden bij woningcorporaties lopen al jaren op. Wil je een kans maken om sociaal te huren in de gemeente Zutphen? Dan zul je in 2021 maar liefst 7 jaar en 4 maanden moeten wachten.

Sociale huur

Wie sociaal wil huren, moet zich inschrijven bij een woningcorporatie. Hoe langer je hier staat ingeschreven, hoe hoger je plek in de wachtlijst. Veel woningzoekers schrijven zich daarom uit voorzorg ruim van tevoren in. Sociale huurwoningen zijn bestemd voor woningzoekenden die een lager inkomen hebben. Als huurder kun je vaak aanspraak doen op huurtoeslag, zodat je maandelijks minder kosten maakt. Verdien je echter te veel of is je vermogen te hoog? Dan zul je het moeten hebben van de (vaak duurdere) vrije sector.

Lang wachten op een sociale huurwoning

Na inschrijving bij een woningcorporatie is het een kwestie van wachten. Hoe lang? Dat hangt af van de gemeente waarin je wilt wonen. In een kwart van de Nederlandse gemeenten is de wachttijd inmiddels opgelopen tot ruim 7 jaar. Dit geldt vooral voor de Randstad, maar ook in de gemeente Zutphen zul je geduld moeten hebben. In de Torenstad krijg je te maken met een gemiddelde wachtlijst van 7 jaar en 4 maanden. Daarvan zul je ongeveer een jaar lang actief op zoek zijn. Gemiddeld zijn woningzoekenden 6 jaar en 4 maanden ingeschreven bij een woningcorporatie in Zutphen voordat ze beginnen met zoeken.

Onvoldoende aanbod

Er heerst een nijpend tekort aan woonruimte in het hele land. Sinds 2015 is er onvoldoende bijgebouwd en lopen wachttijden alleen maar op. In Zutphen daalde het aantal sociale huurwoningen zelfs met 71 stuks. Er kwamen slechts 120 sociale huurwoningen bij, terwijl er 191 werden verkocht of gesloopt. Wel ging het aandeel van de sociale huur in de afgelopen vijf jaar met 2 procent omhoog. 7.033 woningen in Zutphen zijn op dit moment sociale huurwoningen. Overige verhuurders hebben 2.725 woningen (12 procent) in handen. Dit zijn met name woningen in de vrije sector.

Urgentie aanvragen

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om urgentie aan te vragen en daarmee wachtlijsten te omzeilen. Sommige gemeenten kiezen ervoor om woningen te verloten onder mensen die nog niet lang staan ingeschreven, maar wel met spoed op zoek zijn. Dit geldt voor ex-gedetineerden, statushouders en mensen uit psychiatrische zorginstellingen, maar ook als je genoodzaakt bent te verhuizen vanwege medische, relationele of financiële problemen kun je mogelijk voorrang krijgen bij je zoektocht naar een huurwoning. Het gaat hier alleen wel om uitzonderingen. De meesten van ons zullen helaas gewoon achteraan moeten aansluiten in de wachtlijst.

Geen wachtlijsten

Wie niet 7 jaar en 4 maanden kan wachten op een woning heeft gelukkig nog andere mogelijkheden. Veel woningzoekers schrijven zich tegenwoordig in bij online huurplatforms, zoals Huurstunt. Hier vind je een ruim aanbod aan particuliere woningen, zowel in de sociale huur als in de vrije sector, waarop direct gereageerd kan worden. In plaats van te moeten aansluiten in een wachtlijst kun je er meteen contact opnemen met een verhuurder om een bezichtiging in te plannen. Wel zo prettig als er een beetje haast achter zit.

Dit artikel wordt u aangeboden door Huurstunt. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden