Afbeelding
Foto: PR

Hulpmiddelen bij het lopen

Partnerbijdrage

Als je ouder wordt, kun je last krijgen van verschillende beperkingen. Het menselijk lichaam gaat namelijk stukje bij beetje achteruit. Dit kan onder meer gevolgen hebben voor de motoriek. Zo hebben veel mensen op latere leeftijd bijvoorbeeld moeite met lopen. Dit komt doordat jouw spieren en gewrichten ook ouder worden. Heb je zelf ook moeite met lopen? Dan kun je bijvoorbeeld een scootmobiel aanschaffen. Met zo’n hulpmiddel hoef je zelf helemaal niet meer te lopen. Toch is het kopen van een scootmobiel vaak niet het eerste wat mensen doen. Gelukkig hoeft dit ook niet. Er zijn namelijk nog genoeg andere hulpmiddelen om het lopen makkelijker te maken. In deze tekst zetten we een aantal van deze hulpmiddelen op een rijtje.

Rollator

Een eerste hulpmiddel waarop je terug kunt vallen als je moeite hebt met lopen, is een rollator. Dit hulpmiddel wordt met name gebruikt door mensen op oudere leeftijd. Toch kunnen ook mensen op jonge(re) leeftijd gebruik maken van een rollator. Zo biedt dit hulpmiddel bijvoorbeeld ook uitkomst voor mensen die slecht kunnen lopen als gevolg van een spierziekte of aandoening. Zie je heil in een rollator? Dan wil je er mogelijk zelf ook wel eentje in huis halen. Als je begint met zoeken, ontdek je al snel dat er verschillende rollators zijn. Weet je niet welke rollator je moet hebben? Wij lichten de verschillende mogelijkheden hier voor jou uit.

1. Standaardrollator

Als je aan een rollator denkt, denk je waarschijnlijk aan een standaard rollator. Dit hulpmiddel heeft vier wielen en een zitje en is meestal voorzien van een mandje. Deze rollator is uitermate geschikt voor mensen die problemen hebben om hun balans of evenwicht te bewaren. Het hulpmiddel biedt jou namelijk ondersteuning tijdens het lopen. Hierdoor is de kans op een valpartij een stuk kleiner. Voordeel van een standaardrollator is dat je hem zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Nadeel is dat hij relatief veel weegt, zeker in vergelijking met een lichtgewichtrollator.

2. Lichtgewichtrollator

Naast een standaardrollator kun je ook een lichtgewichtrollator gebruiken als hulpmiddel bij het lopen. Deze rollator heeft eveneens vier wielen en een zitje. Voorop zit geen mandje, maar een tas. Grote voordeel van dit hulpmiddel is dat hij aanzienlijk lichter is dan een standaardrollator. Hierdoor kun je hem makkelijk meenemen in de auto of het openbaar vervoer. Bang dat een lichtgewichtrollator minder sterk en stabiel is dan de standaardrollator? Dat is niet nodig. Deze rollator is namelijk minstens zo sterk en stabiel. Je kunt een lichtgewichtrollator overigens zowel binnen als buiten gebruiken.

3. Binnenrollator

Een standaard- of lichtgewichtrollator is geschikt voor binnen en buiten. Toch zijn er genoeg mensen die alleen binnenshuis een hulpmiddel bij het lopen nodig hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan is een binnenrollator een goede keuze. Bij het ontwerp van deze loophulp is rekening gehouden met alle aspecten die binnenshuis een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan smalle ruimtes, zoals de badkamer. Hierdoor is een binnenrollator veel compacter dan rollators die je ook buitenshuis kunt gebruiken. Het wordt ten zeerste afgeraden om een binnenrollator buitenshuis te gebruiken.

4. Driewielrollator

Een vierde en laatste rollator waar je voor kunt kiezen, is een driewielrollator. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit loophulpmiddel drie in plaats van vier wielen. Hierdoor is deze rollator een stuk wendbaarder dan een standaardrollator, lichtgewichtrollator en binnenrollator. Dit maakt dat een driewielrollator vooral van pas komt in smalle ruimtes in huis, zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Net als bij een binnenrollator wordt gebruik buitenshuis bij een driewielrollator ook afgeraden. Dit omdat deze rollator buiten te weinig ondersteuning en stevigheid biedt

Looprek

Heb je nog nooit een loophulpmiddel gebruikt? Dan vind je het misschien een wat grote stap om direct een rollator te gebruiken. In dat geval biedt een looprek mogelijk uitkomst. Als we dit hulpmiddel vergelijken met een rollator, zien we een aantal verschillen. Zo moet je een looprek bijvoorbeeld optillen om het te verplaatsen. Daarnaast heeft een looprek geen zitje en ontbreekt het mandje of tasje. Looprekken zijn vooral bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Net als voor rollators geldt dat je ook voor looprekken het nodige te kiezen hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten looprekken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een looprek met en zonder wielen. Als je veel op het rek steunt, gaat de voorkeur uit naar een rek zonder wielen. Je hoeft in dat geval namelijk niet bang te zijn dat het looprek plots gaat rollen.

Krukken

Zie je het niet zitten om een rollator of looprek aan te huren? Dan bieden krukken mogelijk uitkomst. Dit hulpmiddel kan jou ook ondersteuning bieden bij het lopen. In tegenstelling tot rollators en looprekken worden krukken vaak maar tijdelijk gebruikt. Zo biedt dit hulpmiddel bijvoorbeeld ondersteuning na een operatie aan jouw knie of enkel. Door krukken te gebruiken, kun jij je voortbewegen zonder dat je het betreffende lichaamsdeel (te veel) belast. Nadeel van krukken is dat je ze moet huren of lenen. De kosten die je hiervoor maakt, worden lang niet altijd vergoed. Voor rollators en looprekken kun je doorgaans wel een vergoeding krijgen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Vegro. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant