Afbeelding

Burgemeesterswoning te koop

Opinie

Het was te verwachten, oud-burgemeester Annemiek Vermeulen gaat de Hanzestad verlaten. Daar waar ze in december 2016 binnenkwam in een ‘prachtige historische stad’, geeft ze nu aan te gaan verhuizen. Ze gaat het hoofdstuk Zutphen afronden en terug naar Amsterdam waar ze kunstgeschiedenis en archeologie studeerde. Als kunsthistoricus is het nu eenmaal makkelijker een baantje te vinden in de hoofdstad dan hier op de grens van Veluwe en Achterhoek. Haar werk in Zutphen zit erop.

Maar wat Vermeulen wel achterlaat is een prachtige woning. Sinds enkele maanden is haar stulpje aan de rand van het historische centrum te koop. Met vele foto’s, een filmpje en de nodige plattegronden kan iedereen online een kijkje nemen en oordelen of de burgemeester er wel behaaglijk bijzit. Of in ieder geval de laatste jaren zat, want hoe lang ze hier blijft hangen is nog onduidelijk.

Zelf ben ik altijd enthousiast over historische panden. Hoewel, als we deze woning van nog geen honderd jaar oud vergelijken met andere panden in de binnenstad, kunnen we bijna spreken van nieuwbouw. Ik blader door de foto’s en herken veel terug van onze eerste woning aan de Schoolstraat in Warnsveld. Maar dan wel een maatje kleiner. Mevrouw Bombeld en ik hebben er ruim 30 jaar geleden wel enkele dagen over na moeten denken voordat we dit dure pandje op nummer 9 kochten. In het foldertje van de makelaar stond het astronomische bedrag van 137.000 gulden, tegenwoordig 62.000 euro. Gelukkig hebben we er nog iets vanaf kunnen pingelen. We kregen daarvoor een kleine voor- en achtertuin, een voor- en achterkamer gescheiden door schuifdeuren met links en rechts kasten. En in iedere kamer zat een schouw. Heel sfeervol, maar tegelijk onhandig met het indelen. Want groot waren de kamers uit de jaren twintig van de vorige eeuw niet. Ondanks de beperkingen hebben we er altijd met ontzettend veel plezier gewoond.

Maar de burgemeesterswoning aan de Boompjeswal in Zutphen is gelukkig een maatje groter. Een prachtige karakteristieke woning met maar liefst 6 slaapkamers en 2 badkamers. En dat in een prachtige omgeving met een oude stadsmuur zo’n beetje in de achtertuin. Een historische omgeving. Aan de voorkant kijken de bewoners uit op een groen park met hoge bomen en daarachter Albert Heijn XL. De binnenstad met winkels en restaurants ligt op één minuut wandelen. Of zoals het de makelaar het omschrijft: ‘om de hoek’. En dat klopt absoluut, zowel letterlijk als figuurlijk.

Ik zie prachtige plafonds, twee keer een marmeren schouw, een visgraad vloer en meubels die uitstekend passen bij de stijl van het pand. De burgemeester heeft absoluut smaak. Spijtig is dat het Zutphense avontuur, met een woonhuis op nummer 13, haar geen geluk heeft gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant