Afbeelding

Walter de zwerver

Opinie

Het is aan het einde van de middag. Het internationale waterstofevent is voorbij. Ik loop de Martinikerk In Groningen uit, ga naar links en iets verderop naar rechts. Na tien minuten sta ik op een plek waar helaas géén bushalte is. Wat stom, ik heb vanmorgen niet opgelet waar ik uitstapte.

Er loopt een man voorbij en ik spreek hem aan. “Hier moet ergens de bushalte naar P&R Haren zijn. Weet u waar?” Hij moet even denken en zegt dan: “Jazeker, ik loop wel even met u mee.” Hij stelt zich aan mij voor en er volgt een bijzonder gesprek. “Ik ben Walter en ik ben dakloos. Een paar jaar geleden was ik nog gelukkig met mijn vrouw en ons kind en had een leuke baan in de techniek. Maar toen ons kindje acht maanden oud was overleed ze zeer onverwachts. Het was een drama. Ruim anderhalf jaar later kon het nog erger, mijn vrouw pleegde zelfmoord.”

Ik kijk Walter aan. Het is ongelofelijk dat je leven zo snel totaal anders kan lopen. “En toen zocht ik een oplossing in de drank”, ging Walter verder. “Achteraf natuurlijk erg dom. Ik betaalde mijn rekeningen niet meer, werd agressief tegen de politie en belandde op straat. Binnen enkele jaren belandde ik van huisje, boompje, beestje in het riool.” Er valt een stilte. Ik liet het verhaal even op mij inwerken. Vandaag was ik op een groot internationaal event in de Martinikerk. Koffie met iets lekkers, een voortreffelijke lunch en een ruime sortering drankjes na afloop. Het was allemaal meer dan uitstekend geregeld en nu stond ik te praten met een zwerver. Ik heb moeite met het omschakelen.

“En hoe is het nu met je drankprobleem? Ben je ook aan de drugs?” Walter antwoorde ontkennend. “Ik sta al anderhalf jaar helemaal droog, drugs heb ik nooit gebruikt. Nu krijg ik een uitkering, precies genoeg om 23 dagen de nachtopvang van ruim 5 euro per nacht te betalen. En daarna heb ik nog een week op straat te gaan.”

We zijn bij de bushalte. Walter heeft de tijd, niemand die op hem wacht. Het gesprek gaat verder. Hij vertelt dat hij al enkele keren bij het uitzendbureau is geweest. Daar kan hij als ervaren fotolasser direct aan het werk. Lassers zoekt iedereen. Er is perspectief. Alleen zijn behandelend arts houdt het nog tegen.

Het is een leuk gesprek, maar ook een persoonlijk drama. Nogmaals vraag ik of hij niet aan de drank of drugs is. Hij ontkent en ik geloof het. Ik pak mijn portemonnee. De komende nachten hoeft hij niet op straat te slapen. Walter geeft mij ontroerd een hand. Op de Gedempte Zuiderdiep scheiden zich onze wegen. Het was een bijzondere ontmoeting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld