Afbeelding

Jehovah’s getuigen

Opinie

De bel gaat en voor de deur staan twee keurige heren. Een heeft een foldertje in de hand. Na een vriendelijke begroeting meldt hij dat hij de naastenliefde komt brengen. Ojee, ik zie het al. Dit zijn Jehovah’s getuigen, opzoek naar nieuwe zieltjes. Het venten met een Christelijke boodschap is vanmiddag geen pretje, er staat een frisse wind.

Nu heb ik een speciale band met de Jehovah’s. Ergens in de bijbel staat de zinsnede ‘ga er op uit om het geloof te verkondigen’, en dat doen ze dan ook keurig. Nu ben ik weliswaar niet in die boodschap geïnteresseerd, maar ik weet de inzet wel te waarderen. Bij de voordeur onderbreek ik de heren met hun verhaal. Nee, ik waardeer hun inzet, maar heb geen interesse. Daar wil ik duidelijk over zijn.

Dan knikt een van de mannen naar de waterstofauto op de oprit. “Rijdt dat een beetje lekker met zo’n wagen”. En dan ontstaat een leuk gesprek. De ene is geïnteresseerd in auto’s en de ander weet het nodige van de energietransitie. En als we een paar minuten in de kou staan te praten, nodig ik ze uit om even binnen te komen. Daar is het een stuk aangenamer. Op het moment dat ze over de drempel stappen vermeld ik nog wel even: “als je binnen maar niet over het geloof begint”.

De afspraak is helder. Op de bank in de aangename woonkamer volgt een geanimeerd gesprek. De autospecialist heeft een abonnement op het tijdschrift Autoweek en is een echte kenner. Ik gooi alle informatie over voertuigen op waterstof over de tafel. Het wordt gelukkig geen gesprek over wat nu beter is, dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. We wisselen informatie uit over technieken, prijzen en de redenen waarom auto’s gebruikt worden. Een boodschappenauto mag best klein zijn, maar als je de hele dag onderweg bent is een iets grotere toch wel gewenst.

Een kwartiertje later nemen we afscheid. De heren gaan verder langs de deuren en ik ga weer aan het werk. Overigens niet nadat ik een boze opmerking van mevrouw Bombeld te horen krijg. Ze had nog even, voordat ze de hele avond gaat werken, een half uurtje op de bank willen lezen. “En dan nodig jij twee Jehovah’s getuigen uit! Wil je dat nooit meer doen!”

De volgende dag denk ik nog even aan de twee mannen, als ik ’s morgens de krant uit de brievenbus haal. Ze hebben zich aan hun woord gehouden, achter de voordeur is niet over het geloof gesproken. Maar onder de krant in de brievenbus ligt een Christelijk foldertje. Als ik nog eens om een goed gesprek verlegen zit ben ik altijd welkom. Gelukkig maar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld