Afbeelding

Wonen boven winkels

Opinie

Goed nieuws uit het gemeentehuis in Zutphen. Het college wil het wonen boven winkels in de binnenstad mogelijk maken. Maar daar was de gemeente toch al lang mee bezig? De afgelopen decennia is er van alles geprobeerd om deze leegstand terug te brengen. Maar nu blijkt dat de saboteurs van deze plannen waren gehuisvest aan het ’s Gravenhof. De ene ambtenaar was bezig naar mogelijkheden te zoeken en de andere hield het met bizarre regeltjes tegen. 

Wat is er aan de hand? Door gemeentelijke regels worden gemeentelijke plannen gesaboteerd. Iedere nieuwe woning, dus ook boven winkels in het hart van de historische binnenstad, moet in Zutphen een eigen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Ik val bijna van mijn stoel van verbazing. Een eigen parkeerplaats? Wie verzint in hemelsnaam zoiets? Als je woont in het stadshart is de bus of trein nooit ver weg, dus als er ergens mensen wonen die het minst de auto nodig hebben dan zijn het wel de bewoners van de binnenstad. 

En zelfs voor de fiets moet in de nieuwe binnenstadse woonruimte een bergruimte zijn. Ook al vreemd, er zijn al jarenlang prachtige overdekte stallingen nabij het centrum. Maar daar heeft de gemeente niets mee te maken. Iedereen die leegstaande verdiepingen om wilde bouwen naar woonruimte stuitte op een ‘njet’ aan het ‘s Gravenhof. 

En dan nog zo’n vreemd Zutphens regeltje: iedere woning moet minimaal 45 vierkante meter groot zijn. Alles van minder oppervlakte biedt geen kwaliteit. Ik lees het artikel in de krant met verbazing. Er is dus een ambtenaar geweest die deze regel heeft bedacht en een meerderheid van de gemeenteraad vond het een geweldig idee. Zonder ook maar enige notitie te nemen van de kwaliteit van de aanvraag. Het is in Zutphen wederom direct ‘njet’. Bizar.

En nu gaat wethouder Jasper Bloem de regels oprekken. Of het een succes wordt weet ik niet, pandjesbazen worden in Nederland uitgekotst en inmiddels zwaar belast. Wie gaat zijn leegstaande verdieping nu ombouwen naar een woning om er vervolgens verlies op te maken? Dat gaan pandeigenaren zeker niet doen.

En tenslotte de toegankelijkheid. Hoe kom je op de eerste verdieping zonder door de winkel van een ander te hoeven? Om de toegankelijkheid op te lossen is gewoon veel creativiteit nodig. Boven Blokker wordt al jaren uitbundig gewoond, zonder toegangsdeur aan de Beukerstraat. Heel veel jaren geleden is dit probleem creatief opgelost. Recht achter Blokker ligt de Oude Wand en daar is wel een toegangsdeur en een trap buitenom naar boven. En vanaf daar lopen de bewoners over een loopbrug naar hun woningen boven Blokker.

Maar zo’n oplossing vraagt veel creativiteit en ik vraag mij af of ze daar aan het ‘s Gravenhof enthousiast over zijn. De tijd zal het leren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld