Afbeelding

Openbaar toilet

Opinie

Er komt een einde aan het wildplassen in het centrum van Zutphen. Het college heeft besloten dat er een openbaar toilet moet komen, zodat een ieder met enige aandrang legaal kan lozen. Niet stiekem achter een bosje of muurtje, maar in een spiksplinternieuw openbaar toilet dat komt te staan bij de opstapplaats van de fluisterboten. Geen gekke plek, hier passeren jaarlijks tienduizenden toeristen. En door het zicht op water wordt de plasbehoefte gestimuleerd. Ik spreek uit eigen ervaring. Zelf maak ik overigens nooit gebruik van zo’n openbaar toilet. Ik heb er geen goed gevoel bij, maar dat is persoonlijk.

Het p. en p. project mag overigens best wat kosten. Er is 175.000 euro voor uitgetrokken om het toilet te kopen, te plaatsen en aan te sluiten op de stroomkabel, de waterleiding en het riool. Daarnaast is jaarlijks 17.500 euro gereserveerd voor onderhoud. Ik schat in dat er dagelijks zo’n 100 plasjes en poepjes in de wc-pot moeten belanden om uit de kosten te komen. Maar dat is een ondernemersvisie, ik begrijp dat ieder gemeentelijk project niet winstgevend hoeft te zijn. Dit is investeren in de gemeenschap.

Het nieuwe toilet heeft overigens nog wel flink wat concurrentie. In de app HogeNood staat keurig waar in Zutphen de openbare toiletten zijn. En dat zijn er -ook zonder het nieuwe hokje- heel wat. Ik begin op het gemeentehuis, daar zit een toilet in de kelder. Iedere werkdag vanaf half negen kun je daar gratis plassen of -indien nodig- meer. Op vijf minuten wandelen zit een toilet in de bibliotheek aan het Broederenkerkplein. Twee minuten verderop zit de Hema met een plasplaats, dagelijks geopend, inclusief koopavond en zaterdag. Al deze toiletten zijn geschikt voor gehandicapten. Voor staande plassers staat sinds jaar en dag een urinoir aan de Berkelkade, maar hiervoor is de waardering niet zo hoog. Beetje vies. En als u gebruik maakt van de horeca in onze stad kunt u vast en zeker overal gratis gebruik maken van het toilet.

Ik heb er overigens wel vertrouwen in dat het goed komt met het nieuwe openbare toilet bij de fluisterboten. Zutphen heeft inmiddels ervaring en de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuw sanitairhokje voor passanten die aanleggen in de Noorderhaven. Deze zijn zeer tevreden over het weliswaar kleine gebouwtje, het is er keurig schoon en fris.

Dan zitten ik nog met één prangende vraag. Wie mag straks bij de opening officieel het eerste plasje doen. Als u zich geroepen voelt laat dat dan even aan mij weten. WC-wethouder Rick Verschure en ondergetekende kunnen uitstekend met elkaar overweg. Waarschijnlijk kan ik iets voor u regelen. En een selfie de wereld inslingeren van uzelf op de pot is dan misschien een leuk idee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld