Afbeelding

Bomen en zonnepanelen

Opinie

Hoera, we krijgen zonnepanelen. De afgelopen jaren zijn we zo’n beetje gestalkt door alle zonnepaneelbedrijven in Nederland. Allen zeggen ons dak bestudeerd te hebben en tot de conclusie te komen dat het allemaal prima kan. Ik was eerlijk gezegd altijd terughoudend. We hebben een relatief laag dak en dan vallen die lelijke zonnepanelen enorm op. En we hebben dakpannen op het oosten en westen en dat is niet ideaal. Panelen op het zuiden leveren veel meer op. Maar nu de energieprijzen hoog zijn gaat de familie Bombeld toch door de knieën. Een randje panelen horizontaal langs de nok van het dak is nog nét acceptabel.

De afgelopen jaren hebben we overigens niet helemaal zonder zonne-energie gezeten. Via een gezamenlijke regeling van Zutphen Energie en de gemeente, hebben we geïnvesteerd in een serie panelen op het zonnepark Revelhorst. Maar deze stroom komt via het openbare stroomnet naar ons toe en dat werkt kostenverhogend. Dat is in een tijd van netcongestie niet ideaal. Nu krijgen we ze op ons eigen dak. Voor zonnepanelen zitten we overigens in een goede tijd. De schaarste is voorbij en de magazijnen liggen vol. Daarvan zijn 18 panelen voor ons gereserveerd.

En dan hebben we nog te maken met bomen rond ons huis. In de zomer is dat niet zo’n probleem, dan staat de zon hoog aan de hemel, maar in de winter verdwijnt deze wel eens achter de bomen. Gelukkig zit er dan geen blad in de weg.

Een tijdje geleden sprak ik met de bomenspecialist van een grote gemeente in de Achterhoek. Daar krijgen ze bijna dagelijks verzoeken vanuit de bevolking om even een paar bomen om te zagen. “Ik heb sinds kort zonnepanelen en de bomen van de gemeente staan in de weg. Kunt u ze even omzagen.” Tja, en dan heb je als gemeente een probleem. Als je ze laat staan worden bewoners boos omdat de gemeente niet meewerkt aan de opwek van groene energie. En als je alle bomen weghaalt verdwijnt al het groen uit de straat en warmt de stad op. Het blijft een lastige keuze. In Zutphen heeft de gemeente daarover een helder standpunt ingenomen: in onze Hanzestad gaan bomen voor zonnepanelen.

Maar dan valt mijn oog op een krantenartikel over een ontwikkeling in Enschede. In de wijk Wesselerbrink staan inmiddels meerdere bomen met gaten. Onderin de stam worden met een houtboor flinke gaten geboord en daarin wordt accuzuur gegoten. En dan gaat de boom vanzelf dood. En dat is goed voor de opbrengst van de panelen. En het kan nog anders, elders in de wijk is gewoon een complete top uit een boom gezaagd. Een beetje bizar is dat wel.

Wellicht gaan we dat in Zutphen ook nog eens meemaken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld