Afbeelding

Warnsveldse boer

Opinie

Heeft u het de afgelopen weken gezien? Warnsveld haalde regelmatig de landelijke tv-zenders. En steeds stond boer René centraal. Rond zijn boerderij Klein Graffel, precies tegenover de hoofdentree van GGNet Groot Graffel, was het een komen en gaan van tv-ploegen en radiomensen. De idyllische plaatjes van de boerderij in het frisse lentegroen, met Lakenvelders en varkens in de wei, bereikten meer dan een miljoen mensen. Boer René wordt nog beroemd.

Afgelopen zaterdagmiddag meld ik mij in de boerderijwinkel. Hier koop ik regelmatig de lekkerste kaas die ik in de regio kan vinden. Mevrouw Bombeld riep mij nog na vooral ook een fles boerenkarnemelk mee te nemen. Ook die valt bij ons thuis in de smaak.

Tijdens het afrekenen komen de verhalen los. De tv-ploeg van Wakker Nederland is bijna de hele dag aan het filmen geweest in en rond de boerderij. En de boer neemt als een soort cultfiguur overal de tijd voor en voert tussendoor zijn dieren. Of de buurman op bezoek komt, of een tv-ploeg uit het westen, het maakt voor hem geen verschil. Hij struint gewoon rond in zijn boerenkloffie. Boer René laat zich filmen in de boerderijwinkel, tussen de Lakenvelders in de wei die de melk leveren voor zijn eigen kaas en tussen de varkens die de ingrediënten leveren voor worst, spek en nog veel meer in zijn winkeltje. Zielig vindt hij het niet als de prachtige varkens na anderhalf jaar buitenleven worden geslacht. “Ze hebben hier op de boerderij een geweldig leven gehad. Ze krijgen genoeg te eten en te drinken en mogen de hele dag heerlijk in de modder wroeten.”

Begin mei was boer René te gast in het tv-programma ‘Dit is de middag’ van de Evangelische Omroep ter gelegenheid van de boekpresentatie van het boek ‘Ode aan de boer’. De Warnsveldse boerderij ‘Klein Graffel’ is de afgelopen tien jaar veranderd van een boerderij met een flinke hoeveelheid melkkoeien en meerdere melkrobots, naar een boerderij voor slowfood. Er wordt niet meer in massa geproduceerd, maar kleinschalig met hoge kwaliteit. En dat vlees is gewoon te koop tussen de koeien en varkens in de winkel die provisorisch is afgetimmerd in een van de grote schuren. Op vrijdag en zaterdag is het een komen en gaan van klanten.

We lachen deze middag smakelijk om al die media-aandacht. Je zou maar ergens in het westen op een flatje wonen, dan denk je toch echt dat het paradijs in de Achterhoek ligt. De dag na Hemelvaart kwam er zelfs een stel uit Diepenheim. Die bijzondere boer uit Warnsveld wilden ze ook eens met eigen ogen zien. Of het is tegengevallen weet ik niet, maar op en rond de boerderij keken ze zich de ogen uit. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant