Afbeelding

Rollende wandeling

Opinie

Mevrouw Bombeld heeft zich een half jaartje geleden aangemeld als vrijwilliger bij de afdeling Warnsveld van de Zonnebloem. Met haar ervaring als verpleegkundige kunnen ze daar altijd ervaren handjes gebruiken. En haar komst trekt de gemiddelde leeftijd ook nog eens ietsjes naar beneden. Dat is dan weer goed voor de continuïteit.

En met haar nieuwe onbezoldigde baantje gaat er voor mij ook een nieuwe wereld open. In grote lijnen weet ik wel wat daar gebeurt, maar nu komt het toch iets dichterbij. Want ik wordt automatisch een beetje meegetrokken. Zo liep ik weer voor het eerst in vele jaren een folderwijk. De huis-aan-huisverkoop van loten voor de Zonnebloem is verleden tijd, tegenwoordig worden er flyers in de brievenbussen gedaan met het verzoek om loten te kopen. En ik folder vrolijk mee. 

Afgelopen zaterdag wachtte een nieuwe klus. Het evenement ‘Roll over Bronckhorst’, stond op het programma. Iedereen in de regio die rolstoelgebonden of slecht te been is kan zich inschrijven voor een zes kilometer lange rollende wandeltocht. En achter de 140 rolstoelen lopen dan minimaal 140 vrijwilligers. 

En zo belandde ik afgelopen zaterdag rond 11 uur op het parkeerterrein van het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo (Gld). Het is een prachtige ochtend en de zon staat hoog aan de hemel. Tientallen mensen in een rolstoel staan inmiddels met hun duwers te wachten. Er rijden personenbusjes af en aan, binnen een half uur groeit het gezelschap naar meer dan 300 personen. En dan gaan we van start. Het wordt een tocht van ruim zes kilometer door het buitengebied van de buurtschap Bekveld. De oude boerderijtjes en de moderne boerderijen liggen er prachtig bij. Overal wordt uitbundig naar de stoet, van bijna een kilometer lengte, gezwaaid. Het is een groot feest.

Dat wordt nog eens extra benadrukt tijdens de lunch bij aardappelbedrijf Wullink. De enorme hal, waarin grote vrachtauto’s moeiteloos kunnen keren, is voor de honderden gasten keurig schoongeveegd. Door de ruimte galmt het geluid van harmonicagroep ‘De Trekkebuuls’. Het is allemaal perfect geregeld. 

Ik maak nog even een rondje. Achter de schuur waarin wij ons begeven staan enorme gekoelde hallen met aardappelen. Hoofdzakelijk pootgoed die via tussenhandelaren terechtkomt in Noord-Afrika, in landen als Algerije, Tunesië, Marokko, Libië en Egypte. Ongelofelijk grote machines staan hier opgesteld. Alleen de banden zijn al twee meter in doorsnede. In een hoek staan elf kratjes bier keurig opgestapeld. Het zal hier op vrijdagmiddag ongetwijfeld gezellig zijn.

En dan gaan we weer verder. De mevrouw in de rolstoel kwebbelt er weer gezellig op los. De stemming is opperbest. En al helemaal op de eindlocatie, waar we worden verwelkomd door een heus dweilorkest. Het kostte ons een vrije zaterdag, maar het was een zeer, zeer geslaagde dag. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant