Afbeelding

Bij de dorpskapper

Opinie

Het gonst van berichten in het dorp. Een dag voordat er in Warnsveld de Koningsdagmarkt werd gehouden heeft de gemeente alle straten in en om het terrein keurig geveegd. Niet omdat alle deelnemers en bezoekers zich dan extra welkom voelen, maar omdat dan na afloop de organisatie aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele rommel. Ik noem het veegmoment de zogenaamde nulmeting. Dit is het startpunt en het kan beter, slechter of gelijk.

Enerzijds begrijp ik het wel. Als de gemeente de straten vooraf niet reinigt roepen alle organisatoren in koor dat die rommel er al lag. Door vooraf alles op te ruimen gaat die vlieger niet meer op. Maar ja, wat moet je als vrijwillige organisatoren wel niet denken. Probeert de gemeente ons nu te pakken op een beetje rommel die altijd wel achterblijft? 

In de krant lees ik dat de zeer populaire Koningsdagmarkt in Warnsveld al jarenlang het drukstbezochte evenement in de gemeente Zutphen is. En tot op heden een zeer goedkoop event, de gemeente geeft nul komma nul subsidie. Maar als de straten vuil worden achtergelaten, komt er wel een rekening. Aan de deelnemers ligt het overigens niet, in Warnsveld neemt iedereen de onverkochte handel weer keurig mee naar huis. Dat is in Amsterdam wel anders. Daar is de koningsdagmarkt een goed excuses om je oude rotzooi op straat achter te laten. 

Als ik op de stoel zit bij de dorpskapper ontstaat een levendig gesprek. De kapper is, net als ik, tientallen jaren actief betrokken geweest bij een veelheid aan evenementen in Warnsveld. Na al die jaren hebben we een brok ervaring. Dat schept direct een band, we weten beiden hoe zaken kunnen lopen. Hij komt met een voorbeeld van zo’n 15 jaar geleden. Ook toen kwam de gemeente voor aanvang van het jaarlijkse dorpsfeest de straten zuiveren. 

En na afloop van een drukke voorbereidingsperiode en een zeer geslaagd festijn kwam de domper. Een claim van de gemeente Zutphen van 1500 euro. Er zijn een paar takjes afgebroken en er zijn rond de groenstroken een paar stenen verwijderd. De schade wordt op de organisatoren verhaald. De club wordt ontboden op het gemeentehuis.

De dorpskapper gaf listig de afdeling stadsbeheer de complimenten, omdat ze midden in de nacht de overtreding hadden gesignaleerd. Maar daar ging het fout, de overtreding was pas de volgende dag gesignaleerd.

Tja, en dan ontstaat er twijfel. Want de schade kan ook ‘s nachts, na afloop van het dorpsfeest veroorzaakt zijn. We weten het gewoon niet. De jurist van de gemeente zat bedenkelijk te kijken. Van de Warnsvelders mag de rechter wel een oordeel vellen. Maar zover lieten ze het op het gemeentehuis niet komen, de schadeclaim is nooit verzonden. Gelukkig maar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant