Afbeelding

Zutphens Zetje

Opinie

Ik vind een enveloppe van de gemeente Zutphen in mijn brievenbus. Wethouder Eva Boswinkel stuurt mij een brief en een waardebon van 12,50 euro. Want het is tijd voor een zetje in de rug. We mogen een zetje geven aan tal van goedbedoelde initiatieven in de lokale gemeenschap. Via een speciale website kan ik dit bedrag, dat de gemeente betaald, doneren aan een goed doel. Maar waarom moet de lokale bevolking dat doen?

Op de tablet surf ik naar zutphensezetjes.nl en daar kom ik heel wat gelukkige mensen tegen. Mensen die een bordje eten koken voor de buren, mensen die iemand met de auto meenemen naar een lastige afspraak en mensen die in zijn voor een goed gesprek. Kortom een heleboel sociale projecten waaraan ik mijn ‘bon van waarde’ kan doneren. Het wordt mij eigenlijk teveel. Helemaal omdat ik ook nog een project kan starten, iets kan aanbieden, vragen kan stellen en vrijwilliger worden. Maar de ‘bon van waarde’ staart mij aan. Aan welk sociaal initiatief ga ik die schenken? En dat zijn er heel wat, maar liefst 69. Het lijkt wel of heel Zutphen graag centjes wil hebben. 

Het leuke is dat ik ook kan zien of er al gestort is. Ik klik er eens eentje aan met de naam Zwem Veilig. Het doel is iedere jongere in Zutphen waterveilig te laten zijn. Waterveilig? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Hier kun je onder andere geld doneren voor de inzet van Russische, Oekraïense of Arabische tolken. Die hebben bij dit project overigens nog niets gekregen. Het project Zwem Veilig heeft wel geld gedoneerd gekregen voor ‘filmwerk werving’ en ‘filmwerk resultaat’ al ontgaat het mij wat het verband is tussen Zwem Veilig en filmwerk. 

Het project ‘Knutsel Pieten’ is zo te zien niet erg populair. Twee personen hebben iets gegeven waarvan er eentje vijf cheques tegelijk. Ik vind het ook wel lastig om te doneren aan het deelproject met de naam ‘het verzamelen van waardeloos materiaal’. Zelfs als ik het geld gratis mag weggeven bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel.

Als ik ‘s avonds onderweg ben naar hotel ’s Gravenhof struikel ik bijna over een reclamebord dat rond een lantaarnpaal aan de Martinetsingel staat. Hier wordt reclame gemaakt voor deze sociale actie.

Al lopend maak ik een sommetje. Een brief op naam bezorgd bij alle inwoners van de stad, een meer dan prachtige website, een reclamecampagne in het straatbeeld en vast heel veel vergader-uren. En allemaal om van de gemeentelijke centjes af te komen. Ik vind het wel een beetje bizar. Van mij mag de gemeenteraad zelf wel bepalen wat doelen zijn die de Zutphense centjes goed kunnen gebruiken. Daar hoef ik echt geen rol in te spelen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld